Kontakta oss

INRIKES

Ministrarnas brev till Jeff Bezos: Vi kommer göra det lättare för ditt bolag

Publicerat

den

Foto: Tony Webster

KAPITALISMEN   Antifackliga massvarsel, kollapsade lagerarbetare och anställda som tvingas kissa i flaskor. Listan kan göras lång om Amazons arbetarfientliga villkor. Trots det vädjade Socialdemokraterna och Miljöpartiet till Amazons grundare att företaget borde etablera sig i Sverige.

Nätjätten Amazon har gjort sig ökända som ett av världens värsta företag. Företagets anställda vittnar om slavliknande förhållanden, omänskligt arbetsmiljö och företaget är djupt antifackligt. Trots det vädjade Socialdemokraterna och Miljöpartiet till Amazons grundare Jeff Bezos att företaget skulle etablera sig i Sverige. I ett brev till Jeff Bezos som undertecknades av Mikael Damberg, Ibrahim Baylan och Isabella Lövin gjorde ministrarna klart att regeringen var beredda att göra allt för att Amazon skulle etablera sig i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

”För att tala klarspråk, i en tid när andra tar ett steg tillbaka vill vi röra oss framåt. Därför kommer vi göra det lättare för ditt bolag att komma hit och dra nytta av vårt storartade företagsklimat”, står det i brevet.

Brevet till Jeff Bezos undertecknades i juni 2017. Sedan dess har företaget byggt tre stora serverhallar i Mälardalen och ska etablera ett varulager i Eskilstuna.

Ett antifackligt företag

I en instruktionsvideo som läckte 2018 förklarade företaget att Amazon inte är neutrala när det gäller facklig organisering och att facken inte gagnar företagets affärspartners, aktieägare och kunder. Arbetare som har organiserat sig fackligt har blivit utsatta för massavskedningar och fackliga företrädare har flera gånger vittnat om förföljelser. I instruktionsvideon medger företaget att man vill påverka de anställda till att inte gå med i facket.

”Vi är inte anti-fackliga, men vi är inte heller neutrala. Vi tror inte att fackförbund är det bästa för våra kunder, aktieägare eller affärspartners”.

Omänskliga arbetsvillkor

Under den extrema värmeböljan i Pennsylvania i USA 2011 vägrade Amazon att köpa in och ställa ut fläktar till sina lagerarbetare. Istället för fläktar valde nätjätten att parkera ambulanser utanför lagret som skulle ta hand om de arbetare som kollapsade av värmen. Anledningen var för att det ansågs vara mer kostnadseffektivt.
Förra året gjorde GMB-facket i Storbritannien en skrämmande sammanställning om arbetsmiljön i de brittiska lagerhusen. Under loppet av tre år hade över 600 ambulanser kallats till Amazons verksamheter i Storbritannien

Enligt uppgift vill Amazon inte teckna några kollektivavtal i Sverige.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se