Kontakta oss

UTRIKES

Nyårsrestriktioner i New York men frihet i Nordkorea

Publicerat

den

NYÅRSAFTON    Det traditionsenliga nyårsfirandet på Times Square i New York skedde med omfattande restriktioner för allmänheten. Samtidigt firade mängder av människor in nyåret helt fritt i Pyongyang i Nordkorea.

I normala fall brukar Times Square i New York vara fullproppat med folk, men i år var det nästan öde. Delstatens coronarestriktioner om hur många som får samlas satte käpparna i hjulet för allmänheten.

I normala falla brukar en miljon människor samlas på torget som ligger i hjärtat av New York. I år fick bara 15 000 personer tillåtelse att se Times Square-bollen falla. Majoriteten av dem uppges vara kändisar, politiker eller tillhör den välbärgade överklassen. Samtliga var även tvungna att bära munskydd samt uppvisa bevis på vaccinering. Det rapporterar bland annat NY Times om.

Desto friare var det Nordkorea. I Nordkoreas huvudstad Pyongyang hade staten anordnat en megakonsert för allmänheten. Helt utan restriktioner.

Trots kyla och allmänt dåligt väder samlades hundratusentals människor för att lyssna på musik, dricka öl och titta på fyrverkerier. Några omfattande restriktioner fanns inte. Munskydd var enligt uppgift helt och hållet frivilligt, vilket också syns på filmer från den nordkoreanska huvudstaden. Det rapporterar bland annat Global News om.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se