Kontakta oss

INRIKES

Coronaförnekare vill använda nazister och clowner som sköldar mot polisen

Publicerat

den

INRIKES     Arrangören bakom den senaste coronademonstrationen i Stockholm hyllar nazisterna som anslöt sig till coronaförenkarna. I framtiden vill arrangören se nazister och varvat med clowner som mänskliga sköldar mellan demonstranterna och polisen.

I Sverige har det växt fram två proteströrelser mot landets coronarestriktioner. Den ena rörelsen har sina rötter i en miljö full av konspirationsteorier och leds av en grupp entreprenörer inom alternativmedicin och konspiracismforumet Vaken.se. I denna miljön har organisationen Frihet Sverige bildats och den 6 mars låg de bakom den så kallade ”Tusenmannamarschen” som var landets första demonstrationen mot regeringens coronarestriktioner.

Den andra rörelsen har sina rötter bland så kallade sverigevänliga alternativmedier och nationalister. Det var denna rörelse som tog initiativ till coronademonstrationen i Stockholm den 20 mars. En av arrangörerna i denna rörelse kan kopplas till ”Folkets demonstration” som ägde rum åren 2015-2017 och tidigare demonstrationer mot invandring och globalisering.

Till skillnad från den första demonstrationen som var tungt organiserad med arrangörer och talare var den senare mer kaotisk och ”ledarlös” där arrangörerna höll sig dolda i bakgrunden.

Aktivister från Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar med coronaförnekare 20 mars

Clowner och nazister började gräla

På demonstrationen 20 mars enades såväl utklädda clowner och hippies som ville sprida kärleksbudskap med maskerade nazister från Nordiska Motståndsrörelsen och fotbollshuliganer från Djurgårdens huliganfirma.

Fotbollshuliganer från Djurgårdens huliganfirma.

Trots olika rörelser har entreprenörerna och nationalisterna funnit gemensam grund i coronaförnekelsen. Men efter demonstrationen i Stockholm 20 mar började nazister från NMR klaga på de utklädda clownerna. Enligt NMR-nazisterna skämde clownerna ut demonstration och leder till allmänheten inte tar demonstrationen seriöst. De nyandliga och clownförsvararna ansåg att nazisterna inte hörde hemma i en demonstration för kärlek och frihet.

”Vi behöver er extremister”

Organisatören “Annie” aka “Stockholmare” på Telegram.

För att lösa meningsskiljaktigheterna mellan de olika lägren har arrangören ”Annie” tänkt ut en plan som också kan skydda arrangörerna från att bli gripna av polisen. Hon vill nämligen använda nazisterna och clownerna som mänskliga sköldar mot polisen. Det avslöjar det antifascistiska researchnätverket Garm.

”Vi behöver er extremister nu… nästa gång. Att ni tar den smällen. Stick ut! Så en pensionär eller kvinna slipper polispiketen. […] Nästa gång behövs det tio clowner… tio modiga män som vågar sticka ut och agera lockbyte för att skydda pensionärer och kvinnor”, skriver ”Annie” på Telegram.

”Finns det extremister med goda hjärtan och mod så hoppas vi på dessa. […] De flesta som kallas för extremister är de facto inte extrema utan idealister och ja… fanatiker möjligtvis. Idealism och fanatism är enbart av godo. Det behöver vi mer av”, fortsätter arrangören.

Ska demonstrera på 1 maj

”Annie” försvarar också att hon och arrangörerna gömmer sig i bakgrunden med att de då slipper betala böter. På demonstrationen 20 mars var det istället utklädda clowner som fick ta täten och bli tagna av polisen. En procedur som kanske upprepas med NMR-nazister och fotbollshuliganer på första maj då nästa coronademonstration är planerad att hållas i huvudstaden.

Nicklas Andersson
redaktionen@aktuelltfokus.se