Kontakta oss

UTRIKES

Efter protesterna: nu avvecklas polisen

Publicerat

den

UTRIKES Efter de omfattande protesterna i Minneapolis har politikerna röstat för att avveckla den nuvarande poliskåren som ledde till George Floyds död. Protesterna har kostat näringslivet flera miljoner.

Minneapolis kommunfullmäktige har bestämt sig för att avveckla poliskåren. Beslutet togs av 9 ledamöter och kan inte överklagas. Politikerna har lovat att införa ett nytt system som är förankrat och skapat med hjälp av invånarna.

Det var i Minneapolis som George Floyd mördades av en polis vid ett ingripande. En video på ingripandet blev viral då den visade att Floyd inte gjorde motstånd vilket lett till stora protester runtom i landet. Polisen använde ett onödigt våld som ledde till Floyds död.

Till en början försökte politikerna lugna ner protesterna genom att arrestera polisen men det nöjde sig inte proteströrelsen med då många anser att det är ett strukturellt problem och inte handlar om enskilda individer som misskött sig inom poliskåren. Det tog bara 13 dagar efter att Floyd mördades till att politikerna tog beslutet att avveckla polisen och acceptera protesternas krav.

Ett annat av proteströrelsens krav är att dra in poliskårens finansiering. Detta krav har efter protester i andra städer också nått framgång bland annat i New York där politikerna lovat att fördela pengar från poliskåren och ge till socialtjänsten istället.

USA har redan drabbats hårt ekonomiskt av Coronaviruset och protesterna beräknas ha kostat näringslivet över 25 miljoner dollar i bara försäkringskostnader.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se