Kontakta oss

UTRIKES

George Floyds mördare döms till 22,5 års fängelse

Publicerat

den

Faksimil Youtube

USA    Domstolen i Minneapolis dömer polismannen Derek Chauvin till över 22 års fängelse för mordet på George Floyd den 25 maj i fjol. Ett historiskt domslut då delstaten endast dömt en enda polisman till fängelse tidigare.

Sent på midsommarafton kom domen. Derek Chauvin döms till 22,5 år i fängelse för tre åtalspunkter, second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter. Åklagaren yrkade ursprungligen på 30 års fängelse men istället blev det straffrabatt med möjlighet att gå fri efter femton år.

– Domen grundar sig på ett missbruk av en maktposition och den särskilt hänsynslösa behandlingen av George Floyd. Du förbjuds även bland annat att inneha skjutvapen, ammunition och explosiva ämnen under resten av ditt liv, sa domaren till Chauvin i samband med domen.

George Floyds familj säger att man välkomnar att Derek Chauvin överhuvudtaget dömdes för det brutala mordet. I ett uttalande säger familjens advokat att domen är unik.

– För en gångs skull ställs en polis till svars för att felaktigt ha tagit livet av en svart man, säger advokaten Benjamin Crump.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se