Kontakta oss

INRIKES

Nytt fall med moderat vänskapskorruption under EU-mötet i Jukkasjärvi

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

KRÖNIKA   Vänskapskorruption när Sverige höll EU-toppmöte i Kiruna. Regeringen Kristersson gynnade partikamratens fru med skattepengar.

Visst är det kallt i norra Sverige, men få saker är så iskallt som när moderater ger varandra lite fördelar på skattebetalarnas bekostnad. Och i veckan som gick var det dags igen, med gyllene skor.

Under veckan har vi sett så väl hån som argsint försvar av den klädsel Ulf Kristersson, Ebba Busch och de andra högdjuren bar när de fotograferades vid EU-toppmötet i Kiruna. Det är så klart en i sammanhanget helt oviktig fråga sett i perspektiv av att det var ett toppmöte i Sverige. Lika oviktigt är kanske att Jukkasjärviborna inte kunde ta Marknadsvägen förbi det berömda Icehotel. Vägen var nämligen enbart reserverad för EU-kommissionens höga herrar.

Delar av EU-toppmötet hölls nämligen på Icehotel i Jukkasjärvi. Klirr i kassan för Icehotel som fick en stor och värdefull bokning. Men kanske också en fet bonus till Icehotels vd som hade de rätta kontakterna. Vd:n heter nämligen Marie Herrey är nämligen gift med moderatpolitikern Rickard Herrey som är vän med i princip hela regeringskansliet.

Moderaterna är ett parti som ofta anklagar sin huvudmotståndare, Socialdemokraterna, för att vara ett korrupt maktparti. Men när Moderaterna själva styr gynnas partikamraterna och kompisarnas på diverse sätt. Här är några exempel för att friska upp minnet.

Ulf Kristerssons lägenhetsaffärer som socialborgarråd i Stockholm.
Irene Svenonius anlitande av sin mans konsultfirma för arbete med Nya Karolinska.
Filippa Reinfeldts skandal kring utförsäljningen av vårdcentralen Serafen.
Gunnar Strömmers tips på hur miljonärer kan runda korruptionslagarna om anonyma bidrag till partier.
EU-toppmötet i Kiruna 2022 blev ytterligare ett exempel i raden.

Vi får se vilka näringsidkare som kommer få njuta frukten av det svenska ordförandeskapet i EU härnäst. Men man kan nog säga att regeringsskiftet kom lägligt för att Icehotel skulle ha beredskap att tömma bokningskalendern. Det räcker väl med att avsluta med konstaterandet att allt som glimmar inte nödvändigtvis är gyllene skor, det kan lika gärna vara en stor påse skattepengar.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons