Kontakta oss

UTRIKES

Nytt offer för polisbrutalitet i USA – obeväpnad svart man skjuten!

Publicerat

den

copsUSA| Terence Crutcher, 40, håller händerna ovanför huvudet och ser ut att gå lugnt mot sin bil. Då öppnar polisen eld och skjuter ihjäl honom. Den senaste av en lång rad polisskjutningar mot svarta som har väckt stark vrede i USA.

Polisen i Tulsa, Oklahoma, var på utryckning i ett annat ärende när de upptäckte Terence Crutchers bil på motorvägen. På grund av ett motorproblem blev fordonet stående mitt i körbanan.

På polisens egna videofilmer från händelsen syns det hur den svarta 40-åringen går mot sin bil med händerna ovanför huvudet. Flera poliser följer efter honom. Plötsligt avlossar en polis sitt vapen, och Terence Crutcher segnar ner på gatan.

Enligt de första uppgifterna från polisen förklarades Crutcher död på sjukhus. Men hans advokat har senare hävdat att han avled på platsen.

– Terence dog där på gatan i sitt eget blod, utan att få någon hjälp, säger ombudet Damario Solomon-Simmons, enligt Huffington Post.

Agerade inte aggressivt
På polisens filmer verkar det som att det dröjer omkring två minuter innan patrullen börjar ge första hjälpen åt den skjutne mannen. På videon ser man att Terence inte hade något vapen och att Terence inte gjorde några hastiga rörelser.

– Man ser också att han inte var aggressiv eller att han inte sträckte sig in i bilen eller angrep poliserna. Ändå blir han skjuten, säger Terence advokat.

Enligt vittnesuppgifter som bland annat tv-kanalen ABC News har tagit del av ska mannen inte heller ha gjort något motstånd mot poliserna vid tillfället.

Den 40-årige Terence Crutchers död i Tulsa är ännu ett exempel på den polisbrutalitet som drabbat svarta medborgare i USA.

Se polisens video här:

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons