Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokratisk nedskärningspolitik slaktar kvinnohälsan i Västernorrland!

Publicerat

den

embarazoSOLLEFTEÅ| Landstinget i Västernorrland stänger verksamheten för kvinnosjukvården i Sollefteå. Syftet är att spara runt 15,4 och 15,8 miljoner kronor per år.

Enligt Landstingets egen hemsida är det Hälso- och sjukvårdsnämnden som tagit fram tre möjliga ”scenarion” för att spara in på kvinnosjukvård. Man bedömer utifrån en patientsäkerhets- och riskanalys att det är ”genomförbart” och eventuella risker är ”möjliga att åtgärda.”

Genom att leda patienter till Östersund hoppas man spara in på den egna verksamheten. Omkring 350 förlossningar och 300 operationer på årlig basis berörs av förslaget.

I och med stängningen hoppas man kunna spara in 15,4 och 15,8 miljoner kronor per år. Till det måste även räknas att Hälso- och sjukvårdsnämnden behöver sänka de totala kostnaderna med 160 miljoner kronor.

Det anmärkningsvärda är hur personal fått veta av beslutet med så kort varsel. Enligt Sveriges Radio publicerades pressmeddelandet någon timme efter att personalen fick höra om beslutet på ett möte. Både patienter och stolta arbetare inom kvinnosjukvården kommer att drabbas hårt av beslutet. Om politikerna i landstinget hade tänkt mer på att spara in på den egna inkomsten snarare än välfärden kanske kvinnosjukvården i Sollefteå kunnat vara kvar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se