Kontakta oss

UTRIKES

Här poserar toppolitikerna med den nazistiska mördarsekten

Publicerat

den

Fotot togs av Eugen Schauman minnesgudstjänst , som arrangerades av det finska Sisu och nättidning Dawn 2015.

Fotot togs av Eugen Schauman minnesgudstjänst , som arrangerades av det finska Sisu och nättidning Dawn 2015.

HÖGERVÅLDET| I en bild som sprids på nätet ser man hur finska riksdagspolitiker från Sannfinländarna poserar på en gruppbild tillsammans med medlemmar från Nordens mest våldsutövande terrororganisation, nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Sannfinländarna kan beskrivas som Finlands svar på Sverigedemokraterna. Efter förra valet lyftes partiet upp av den liberala och konservativa högern i landet och efter det har skandalerna duggat tätt, inte minst tack vare att Sannfinländarna har brutit majoriteten av sina vallöften och infört en kraftigt arbetarfientlig politik i landet. Nu har ytterligare en skandal drabbat det nationalistiska högerpartiet.

I ett gruppfoto som cirkulerar på nätet ser man hur toppolitiker från partiet poserar tillsammans med medlemmar från Nordens mest terrorutövande rörelse, nämligen nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Enligt uppgift ska flera av NMR-medlemmarna på gruppfotot ha deltagit i den nazistmanifestation där en 28-årig antinazist attackerades och misshandlades så svårt att han avled några dagar senare.

De två topparna från Sannfinländarna som fotades med Nordiska Motståndsrörelsen är riksdagspolitikern Olli Immonen och den högerradikala lokalpolitikern Teemu Lahtinen. Lahtinen beskrivs som en av de mest inflytelserika personerna i den högerradikala rörelsen i Finland.

SD-politiker vill samarbeta med nazisterna
I Sverige har Nordiska Motståndsrörelsen fått stöd av SD-politiker och högernationalistiska opinionsbildare. För ett par månader sedan publicerade exempelvis den antirasistiska sajten IRM en nyhet om stödet till den nazistiska terrorrörelsen inom Sverigedemokraterna. Enligt IRM finns det ett stort stöd för samarbete mellan SD och NMR bland SD-politiker.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se