Kontakta oss

UTRIKES

Oljearbetare strejkar i Iran

Publicerat

den

Bilden är orelaterad

IRAN   Oljearbetare går in i de feministiska protesterna mot den islamistiska diktaturen. Kan påverka hela landets ekonomi.

22-åriga Mahsa Amini avled några dagar efter att blivit misshandlad till döds av landets sedlighetspolis. Anledningen var för att hon anklagades för att inte bära sin slöja korrekt. Aminis död har lett till stora protester som ifrågasätter den islamistiska regimen och deras religiösa lagar. Nu har även oljearbetare och andra fackligt aktiva gått med i de växande protesterna.

Stora delar av arbetsstyrkan på oljeraffinaderierna i Abadan och Asaluyeh uppges ha gått ut i vild strejk och deltar nu i de växande protesterna mot den iranska diktaturen. Arbetarorganisationer som samordnar oljearbetare har även uppmanat alla som jobbar inom energibranschen att protestera och förbereda sig för strejker.

Den iranska oljan är regimens viktigaste inkomstkälla. Sedan protesterna utbröt i mitten av september har minst 200 personer dödats av regimens säkerhetsstyrkor, drygt tusen personer har fått söka vård för skador och över 1500 personer har gripits, uppger AP.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se