Kontakta oss

UTRIKES

Alex Jones döms att betala över 10 miljarder

Publicerat

den

Foto: Jared Holt

USA   Högerprofilen Alex Jones är nog så rökt man kan bli. Har blivit beordrad att betala över 10 miljarder kronor till Sandy Hook-familjerna. Kan innebära dödsstöten för Jones mediaimperium.

Efter massakern på lågstadieskolan Sandy Hook 2012 gick Alex Jones bland annat ut på sin hemsida Infowars och påstod att massakern var en liberal vänsterbluff. Dessutom påstod han att de sörjande familjerna bara var inhyrda skådespelare. Ett budskap han upprepade inför miljonpublik på sociala medier, vilket ledde till att de mördade barnens föräldrar blev trakasserade av konservativa och högernationalister.

Flera av de drabbade familjerna stämde Alex Jones för förtal och i augusti dömdes han betala närmare 50 miljoner dollar i skadestånd till ett föräldrapar som miste sin 6-åriga son under massakern. Nu har den andra domen fallit. Jones döms till att betala 965 miljoner dollar till 15 familjer, vilket motsvarar över 10 miljarder svenska kronor.

Började tigga

Alex Jones första reaktion på domen var att tigga pengar.

– Kommer inte hända. Finns inga pengar, sa Alex Jones samtidigt som han vädjade efter donationer

– Kom ihåg, jag har ansökt om personlig konkurs och vi har två år kvar av överklaganden. Pengarna ni donerar kommer inte gå till dessa personer, sa Alex Jones i en livestream samtidigt som domen lästes upp på tv.

Kan innebära dödsstöten för Infowars

Många bedömare drar nu slutsatsen att Alex Jones är rökt som person i USA. Förutom det kan de enorma skadestånden z innebära ett hårt slag mot Jones mediaplattform som har blivit mer och mer påkostad genom åren.

 

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se