Kontakta oss

UTRIKES

Nobelstiftelsen citerar PKKs grundare

Publicerat

den

Foto: Iranian National Peace Council

UTRIKES Nobelstiftelsen har idag delat ut sitt fredspris till en iransk aktivist. I talet använder Nobelstiftelsen en kurdisk fras som myntats av Abdullah Öcalan.

”Zan, zendegi, azadi,” så inledde Berit Reiss-Andersen från Nobelstiftelsen sin presentation av årets fredspristagare. Frasen översätts till Kvinna, liv, frihet och har sitt ursprung ur den kurdiska frasen ”Jin, jiyan, azadî”. Frasen är ursprungligen på kurdiska och anses ha skapats av PKKs grundare Abdullah Öcalan. Frasen är starkt förknippad med PKKs ideologi demokratisk konfederalism. Frasen populariserades för några år sedan då den användes av den kvinnliga gerillan YPJ i deras kamp mot terrorsekten IS.

I september förra året mördades den kurdiska kvinnan Masha Jina Amini av den iranska sedlighetspolisen. Anledningen ska ha varit att hon hade burit sin slöja felaktigt. Mordet utlöste stora protester i Iran där den kurdiska frasen blev ett populärt slagord mot regimen. I de icke-kurdiska delarna av Iran började översättningen Zan, zendegi, azadi användas istället.

Nobelstiftelsen väljer nu att dela ut fredspriset till den iranska kvinnorättskämpen Narges Mohammadi. Hon är född 1972 i Iran och är också journalist och fysiker. Hon sitter för närvarande fängslad i Iran efter att ha gripits 2016 och dömts till 16 års fängelse. 15 januari 2022 dömdes hon på nytt till 8 års fängelse och 80 piskrapp.

Narge är en av grundarna av Iranian National Peace Council som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är också aktiv inom Defenders of Human Rights Centre, en organisation som förser politiska fångar med försvarsadvokater. 2003 gick fredspriset till en annan iransk kvinna, Shirin Ebadi som grundade Defenders of Human Rights Centre.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se