EKONOMI I ett försök att ta sig förbi omvärldens USA-ledda sanktioner, satsar Venezuela på en ny kryptovaluta. Den nya valutan som heter Petro, kommer basera sitt värde på landets olja. Det rapporterar Proletären.
Kryptovalutor är digitala valutor vars syfte är att köpare och säljare ska kunna undvika myndigheter och banker. En transaktion ska enbart ske mellan köparen och säljaren. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin.
Nu har Venezuela valt att lansera sin egna digitala kryptovaluta vid namn Petro. En ekonomisk kris råder i Venezuela till följd av USAs sanktioner mot landet, vilka lett till att den nuvarande valutan sjunkit snabbt i värde. Inflationen har lett till bland annat matvarubrist i landet.
Petron kommer att basera sitt värde på en råvara som landet har fullt av: oljan. En petro ska motsvara ett fat olja. Till skillnad från andra kryptovalutor är Petron den första som ges ut av en stat.
Ska ta sig förbi sanktioner
Huvudsyftet med att skapa Petron är för Venezuela att ta sig förbi amerikanernas sanktioner. Genom blockkedje-teknologi kommer det inte gå att spåra varifrån transaktionerna sker. Blockkedje-teknologin går ut på att köparen och säljaren skapar en blockkedja som enbart de har tillgång till. Sedan sparas transaktionen i systemets huvudbok.
Genom blockkedje-teknologin kommer USA inte kunna spåra varifrån transaktionerna sker. Transaktionerna sker utanför bankerna och utanför det internationella betalningssystemet SWIFT.
USA har tidigare bötfällt flera företag som brutit mot landets sanktioner. En av USAs mest kända sanktioner är mot Kuba. De senaste tio åren har uppemot 50 amerikanska företag fått betala miljardbelopp i böter för sin handel med Kuba.
Venezuela är först men är inte den enda staten som intresserat sig för kryptovalutor som alternativ mot USAs sanktioner. Även Ryssland har visat intresse för att skapa en egen kryptovaluta. Nordkorea är också ett land som misstänks använda sig av bitcoin för att komma runt sanktioner.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar