Kontakta oss

INRIKES

Här tar poliserna i med hårdhandskarna mot högerextremisterna: ”Försökte misshandla poliser”

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET NMR-nazisternas propagandaspridning i Stockholm slutade med våld och stök tidigare idag. Polisen uppger att två personer har gripits men vill inte säga om de gripna är nazister. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska bägge gripna tillhöra NMR.

Med banderolltexten, ”Vi är folket” och flygblad försökte Nordiska Motståndsrörelsen värva sympatisörer på Östermalm i Stockholm tidigare idag. Nazisterna fortsatte därefter vidare mot Stureplan, Hötorget och Sergels torg. Under den nazistiska propagandaaktionen ska NMR-nazister ha misshandlat oliktänkande. Enligt NMR själva ska deras aktivister gripits för att någon annan betett sig aggressivt.

När Aktuellt Fokus ringer till polisens ledningscentral vill polisen inte bekräfta om de gripna tillhör Nordiska Motståndsrörelsen. Polisen bekräftar däremot att två personer har frihetsberövats.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Vi har haft en sammandrabbning uppe vid Sergels torg av två stycken olika grupperingar. Vad det är för några kommer vi inte lägga någon värdering i. Det har varit en sammandrabbning och det är två personer som har blivit gripna, säger Pontus Sandulf vid Polisens ledningscentral.

Vad är det de har blivit gripna för?

– En har blivit gripen för misshandel och en för försök till våld mot tjänsteman.

Enligt polisen klassades händelserna vid Sergels torg först som ett våldsamt upplopp, men säger att de brottsmisstankarna inte längre gäller. Nazisterna är däremot misstänkta för ”olaga demonstration”.

– Initialt klassades det som våldsamt upplopp men till slut när man tittade på det lite närmare så har man tagit tillbaka det, så i nuläget kommer det inte bli någon anmälan upprättad om det brottet, säger Pontus Sandulf till Aktuellt Fokus.

I ett videoklipp – som nazisterna själva har postat på Twitter – ser man hur poliserna vägrar låta sig bli hunsade av högerextremisterna. Till en början försöker högerextremisterna spela tuffa men den tuffheten försvinner rätt fort när poliserna tar på sig hårdhandskarna.

Minuterna innan polisen buntade ihop de högerextrema aktivisterna hade de ställt upp sig vid Sergels torg, varpå hundratals människor buade ut dem. I efterhand har nazisternas misslyckade propagandavandring hånats på sociala medier.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se