Kontakta oss

NOTISER

Oseriöst flygbolag förlorade strid – arbetare får vara med i facket

Publicerat

den

Ryanair-Skavsta
UTRIKES | Anställda vid lågprisflygbolaget Ryanair i Danmark har nu laglig rätt att kräva kollektivavtal och att bli företrädda av en fackförening. Det slås fast i en dom från landets arbetsrättsdomstol. Ryanair har överklagat till Europadomstolen – men Pilotföreningen i Sverige tror att domen också kan få betydelse för anställda här i Sverige.

Arbetsrättsdomstolen i Danmark har kommit fram till att det är dansk lagstiftning som ska gälla för anställda som jobbar i Danmark. Allt annat vore ju orimligt men det har varit en viss osäkerhet kring det här i Europa. Men nu har arbetare på plats en dom som ger arbetstagaren deras rättigheter och den skandinaviska modellen ska gälla även för Ryanairpiloter och kabinanställda.

Lång strid som oseriöst arbetsgivare förlorade
Det var vid årskiftet som en konflikt blossade upp mellan Ryanair och den danska fackföreningsrörelsen gällande en bas på Kastrup som Ryanair satt upp. Lågprisflygbolaget vägrade gå med på bland annat sjuklön och betald semester för de anställda och facket hotade med blockad. Ärendet togs upp av Arbetsrätten som nu har alltså dömt till fackets fördel. Därmed har fackföreningsrörelsen rätt att kräva kollektivavtal för sina medlemmar.

Direkt efter att domen kom i går skrev Ryanair på sitt officiella twitterkonto att den ska överklagas till Europadomstolen. I ett pressmeddelande beskriver Ryanair domen bland annat som bisarr och absurd.

”Det är absurt att danska fackföreningar försöker införa kollektivavtal på irländska flygbesättningar som tillbringar mindre än 2 % av sin arbetstid i Danmark, och som redan har fördelen av ett kollektivavtal på plats med Ryanair.”

Vad som gäller anställda baserade i Danmark nämns däremot inte i pressmeddelandet. Efter domen har Ryanair även meddelat att man kommer att fortsätta flyga från Kastrup, men att basen där stängs. Ett viktigt steg att fackföreningarna vann för att säkerställa arbetare inom flygbranschens rättigheter och att Ryanair inte kan hindra sina anställda att fackligt ansluta sig. Skulle Ryanair fortsätta försöka hindra sina anställd ska det ses som föreningskränkning och ska bli dyra böter i arbetsdomstolen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se