Kontakta oss

EKONOMI

Fastighetsbolagen förlorade strid om dubbla hyreshöjningar

Publicerat

den

EKONOMI I Malmö försökte flera fastighetsbolag att få igenom dubbla hyreshöjningar. Försöket har delvis misslyckats.

I Sverige har det varit en praxis att hyran förhandlas och höjs en gång per år. I Malmö försökte sex hyresbolag bryta praxis genom att efter de fått igenom Sveriges högsta hyreshöjningar på 5% senare krävde sina hyresgäster på ytterligare en hyreshöjning på 1,75%.

Hyresgästföreningen mobiliserade snabbt och gjorde motstånd vilket nu lett till att fastighetsbolagen tvingats att backa, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

De som betalat den dubbla hyreshöjningen får leva med den nya hyran men lovas att kompenseras med lägre hyreshöjningar nästa år. Fastighetsbolagen hade skickat inkassokrav till hyresgäster som inte betalat hyreshöjningen men fastighetsbolagen har nu dragit tillbaka sina inkassokrav.

Hyresgästföreningen svarade med att stämma fastighetsbolagen på ett skadeståndskrav på 63 miljoner för att ha brutit mot förhandlingsordningen. Skadeståndskravet är numera avblåst.

Olof Andersson som är VD på fastighetsbolaget Trianon väljer att kalla situationen för ett krig som är långtifrån över.

– Kriget är slut, men det är inte fred. Möjligtvis vapenvila, säger Olof Andersson, vd på Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i Malmö, till tidningen Hem & Hyra.

Bolagen som krävt dubbelhöjningar av hyrorna är Trianon, Heimstaden, Willhem, Victoriahem, Kanslihuset och Rosengårds fastigheter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se