Kontakta oss

ARBETSLIV

Stor demonstration utanför danska rättegången mot Ryanair

Publicerat

den

UTRIKES| Konflikten mellan Ryanair och danska flygfacken har ännu inte nått sitt slut. I eftermiddag hålls en domstolsutfrågning av parterna i danska arbetsdomstolen och själva förhandlingen väntas äga rum 15 juni.

En konflikt mellan det irländska lågprisbolaget och den danska fackföreningsrörelsen blossade upp vid årsskiftet gällande den bas på Kastrup som Ryanair har satt upp. Flygbolaget vägrar nämligen gå med på sjuklön liksom betald semester för de anställda. Detta togs inte vänligt emot av piloterna och deras fack som varslade om konflikt.

Ärendet var först uppe i arbetsdomstolen i slutet av mars då Ryanair protesterade mot att arbetsdomstolen skulle pröva målet. Ryanair anser att det är irländska domstolar som bör ta upp ärendet, alternativt EU-domstolen. Arbetsdomstolen ska ta beslut om konflikten är laglig och samtidigt har Ryanair hotat den danska fackföreningsrörelsen med rättsliga åtgärder om den inleder en blockad. De danska flygfacken har fått stöd från andra fackförbund, såsom danska IF Metall.

Under onsdagen inleds förberedande utfrågningar inför förhandlingen som väntas äga rum i mitten av juni. Ryanairs vd Michael O’Leary ska enligt medier vara på plats och en stor demonstration planeras av de anställda utanför domstolsbyggnaden i samband med utfrågningarna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se