Kontakta oss

UTRIKES

Efter naturkatastrofen i Filippinerna – Staten handlingsförlamad när vänsterradikala bygger upp landet

Publicerat

den

UTRIKES | 2013 drog tyfonen Yolanda över Filippinerna. Det var den starkaste tyfonen uppmätt i modern tid som förstörde hela städer. Mer än 6000 människor avled. Än idag finns många av ruinerna kvar då den filippinska staten inte klarar av återuppbyggandet av landet.

Den filippinska staten lade främst fokus på att sätta in militär och polis för att se till så att folk inte kunde roffa åt sig mat och livsmedel från butiker och annat som omvärlden skänkt. Det som skänks från omvärlden delades ut gratis men det räckte inte till alla. Butikerna fungerade som brukligt men många hade inte råd att handla när deras arbeten och hem hade blivit förstörda och försvunnit.

Samtidigt klarade norra delen av landet sig utan några större problem. Det enda som märktes av var flyende människor som har hade valt att ta sig norrut för att undvika katastrofen.

Samtidigt som staten misslyckades med att återupprätta infrastrukturen valde filippinska anarkister från de norra delarna att åka ner för att hjälpa till med återuppbyggandet av söder. Enligt anarkisterna själva handlar det solidaritet.

I videon nedan ser man hur anarkister med hjälp av solpaneler bygger upp hela elnät för vanligt folk istället för att gynna de rika välmående. Samtidigt som statens nätverk fortfarande ligger nere använder arbetarklassens barn elektricitet och internet. I videon ser man även anarkistisk aktivism på plats i katastrofområdena.

Niklas Andersson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons