Kontakta oss

iFOKUS

Peter Springare tog avstånd från rasism – du kan inte ana vad som hände sen…

Publicerat

den

iFOKUS I onsdags förra veckan hände det som alla visste skulle komma: den världskände polisen Peter Springare tog slutligen avstånd från sin rasistiska svans på nätet. Efter avståndstagandet har Springare utsatts kränkningar, glåpord och smutskastningar från högerhåll.

”Jag betackar mig därför från att mitt namn skall stå för en grupp som manifesterar främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden om invandrare eller andra.”

Så skrev Peter Springare angående den uppmärksammade Facebook-gruppen ”Stå upp för Peter Springare”. Efter polismannens avståndstagande tog det inte lång tid förrän hatet och kränkningarna tog fart. Flera användare har bland annat hånat polismannen.

Gruppen som hade drygt 200 000 medlemmar har nu bytt namn till ”Stå upp för Sverige”, efter ett antal namnbyten under påskveckan. Samtidigt rapporterar gruppens egna administratörer att gruppen har tappat tiotusentals medlemmar sen i onsdags, något som bidragit till det hätska tonfallet.

Frimurare och autonoma vänstern

I kölvattnet av högersympatisörernas smutskastningar har även rena och skära konspirationsteorier tagit skruv i gruppen. En konspirationsteori är att Peter Springare skulle vara uppköpt av den politiska korrektheten. Anledningen till detta är att Peter Springare börjat skriva krönikor för den starkt högerorienterade nyhetssajten Nyheter Idag. Som extra krydda på moset spekuleras det även om att frimurarna har med avståndstagandet att göra – detta på grund av att Peter Springare är verksam frimurare i Närke.

Ytterligare en annan teori inom den svenska ytterhögern är att Peter Springare ska ha blivit hotad till tystnad. Allt från den autonoma vänstern till massmedia och rikspolischefen Dan Eliasson nämns som möjliga gärningsmän.

Från hjälte till bespottad

I samband med att Springare blev rikskändis för sitt uppmärksammade Facebookinlägg om brottsligheten överöstes polismannen med blommor. Detta ångras nu bittert av dem som gav.

Förra veckan var Springare en hjälte; idag kallas han för idiot, svikare, fjant och PK. Epiteten mot Peter Springare har exploderat efter att han tog avstånd från den grova rasism som återfinns i den omtalade gruppen. Syftet är att förminska polismannens ord genom att använda misskreditering som politiskt verktyg, en metod som sträcker sig årtionden tillbaka.

 

Attackerar poliskåren

Hatet riktas inte bara mot Peter Springare, utan hela Sveriges poliskår får ta emot spott och spe från ytterhögern. Medlemmar i gruppen anser att svenska poliser är för svaga och fjolliga. Andra argumenterar för att man ska sluta stötta polisen. Även förkortningen ACAB och 1312 har postats i gruppens kommentarsfält. ACAB står för All Cops Are Bastards.

Den tidigare stödgruppen har blivit hårt kritiserad för att administratörerna har låtit kommentarsfälten bli en arena för grov rasism. Även dödsönskningar och våldsuppmaningar har varit vanligt förekommande. Vilket sajten Politism har uppmärksammat. Bland annat har det propagerats för mord på papperslösa invandrare med hjälp av syrabad. Att Peter Springare slutligen tog avstånd från det grova rasistiska näthatet som skedde i hans namn räckte för att han skulle få ytterhögern emot sig.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se