Kontakta oss

NOTISER

Polisen mörkade tortyrliknande dödsmisshandel i Västerås – Slipper straff

Publicerat

den

3611497_2048_1152
VÄSTERÅS| Polismännen som deltog i dödsmisshandeln i Västerås försökte mörka det dödliga våldet som de utsatte en psykisk sjuk man för. Sinthu Selvarajah utsattes för en tortyrmisshandel som ledde till hans död.

Rättsläkaren som obducerade Sinthu Selvarajah fick inte veta att ett vittne hade sett hur en av poliserna tryckte ett knä i ryggen på honom vilket kan orsaka kvävning. Istället baserade rättsläkaren sin utredning på de händelserapport som de fem poliserna skrev efter ingripandet där inget nämns om våld mot Sinthus rygg. Men strax efter ingripandet och dödsmisshandeln mot Sinthu Selvarajah lämnar poliserna sjukhuset för att åka till stationen i Västerås för en gemensam så kallad debriefing. Det trots att dåvarande Rikspolisstyrelsen slagit fast att poliser som är föremål för internutredning inte bör ha debriefing i grupp. I Västerås lokaltidningen, VLT har Per Ågren, operativ chef och polismästare, bekräftat att ett sådant gruppmöte ägde rum. Rättssäkerheten i utredningen av Sinthu Selvarajah är satt ur spel. Poliserna som torterade psyksjuk till döds undkommer straff.

– Det finns naturligtvis en risk om man samtalar tillsammans att man bygger på sin egen bild med någon annans bild. Jag vet inte om man följt regelboken, men det låter åtminstone inte som någon bra ordning, säger Anna Skarhed Justitiekansler.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se