Kontakta oss

NOTISER

Polisen tortyrmisshandlade psyksjuk till döds

Publicerat

den

sinthuINRIKES | 28-åriga Sinthu dog på den psykiatriska avdelningen på sjukhuset i Västerås efter ett våldsamt polisingripande. Alla inblandade poliser har friats i en internutredning men nu menar flera experter att polisens våld ledde till hans död.

Plötsligt en dag när Sinthu är på gymmet börjar han tala osammanhängande och vännen som är med honom blir rädd. Det visar sig att Sinthu lider av en bipolär sjukdom och har fått en psykos.

Sinthu blir efter behandling normal, han lider inte konstant av sjukdomen. Han berättar för vännerna om den och vad de ska göra när nästa psykos kommer, för Sinthu har ingen makt över sitt tillstånd.

Men vid ett tillfälle när Sinthu måste läggas in på sjukhus händer det ofattbara. Familjen lämnar honom vid sängen, då är Sinthu i god form. Bara en halvtimme senare får hans pappa ett samtal om att hans son drabbats av hjärtstillestånd.

Tillkallad polis till avdelningen – grovt övervåld från polisen
Bara minuter tidigare har Sinthu fått en psykos. Han tror att medicinen som personalen delar ut är skadlig och blir våldsam. Personalen spärrar in Sinthu i ett av sjukhusrummen efter att någon trott att han har ett rakblad i handen vilket ska visa sig inte stämma. Då tillkallas också polisen.

Polisens specialstyrka, GSU, anländer till sjukhuset. En polis har en kravallsköld med sig. Fem poliser går in i rummet som Sinthu är inspärrad i.
– Det lät som fan där inne, det var som rena explosionen där inne, säger en i sjukhusets personal till Aftonbladet.

Dödad av polisens – åklagaren friar
Sinthu får knytnävsslag och batongslag mot huvudet. Polisen använder också pepparsprej, tre burkar närmare bestämt. När en av burkarna går sönder tar en av polismännen vätskan i handen och trycker in den i Sinthus ansikte. Insatsledaren håller även en plastpåse en kort tid framför Sinthus mun. Han får också ett knä i ryggen som han trycks ner med.

En förundersökning om vållande till annans död inleddes. Där kom åklagaren Lena Lithner fram till att Sinthus död var en olyckshändelse med beskrivningen att ”patienten har avlidit av inandning av magsäcksinnehåll.” Där står inget om att någon suttit på honom.

Vittnen hävdar att polisen använt ett förbjudet grepp, som består i att hålla ner personen liggandes på magen genom att placera ett knä i personens rygg och hålla hen nere med sin kroppsvikt. Detta grepp är förbjudet då det orsakat flertaliga dödsfall.

Obduktion har visat att Sinthu avled p.g.a. kvävning, dock fanns inget maginnehåll i hans lungor så han hade inte dött av sina egna kräkningar som åklagaren påstod.

– Det känns som att de håller varandra om ryggen, sa en i vårdpersonalen om polisens insats.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se