Kontakta oss

INRIKES

Polisen utreder inte polisens övervåld

Publicerat

den

INRIKES| En man i 28-års åldern dog under ett polisingripande på en psykiatrisk klinik i Västerås. Hans familj ansåg att det handlade om övervåld men nu läggs förundersökningen om vållande till annans död ner.

Enligt rättsläkarens utredning kvävdes mannen av sina egna spyor. Men det går inte att slå fast att polisens våld orsakade hans död, skriver chefsåklagare Lena Lithner i sin beslutsmotivering. Polis larmades till kliniken i december 2014 sedan patienten hade gått till attack och misshandlat personal. Enligt poliserna gjorde han våldsamt motstånd och de använde våld och pepparspray mot honom. Vittnen berättat om hur polisen tagit ett livsfarligt grepp på honom.

Enligt obduktionsläkare dog mannen när han kvävdes av sina egna spyor. Deras protokoll visar också att han hade blödningar i ryggen och flera i personalen vittnar om att polisen tryckt sitt knä just där. Den sortens grepp har svensk polis blivit instruerade att undvika efter flera uppmärksammade dödsfall på 1990-talet. När situationen lugnat ner sig ombads personalen på avdelningen att lägga mannen i en så kallad bältessäng. Han var då livlös och hjärt-lungräddning sattes in. Mannen förklarades senare avliden.

– Vi trodde att vi lämnat honom i trygga händer. Min bror vägde 60 kilo. När landstinget ringde oss fick vi veta att fem-sex poliser hade brottat ner honom, sade döde mannens syster till Dagens Nyheter i december 2014.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se