Kontakta oss

iFOKUS

iFokus: Vilka är de fascistiska terroristerna i Grå Vargarna?

Publicerat

denFÖRDJUPNING| Kapitalmediernas beskrivning av organiserade våldsfascister når nya bottenrekord. När turkfascistiska Grå Vargarna beskrivs framställs de antingen som ”högerextrema” eller som islamister. Men vilka är dem på riktigt och vad har de gjort de senaste åren? Aktuellt Fokus har svaren.

I samband med kapitalmediernas rapportering om den fascistiska våldsorganisationen Grå Vargarna har medierna endast beskrivit organisationen som högerextrem eller bara extremistisk. Samtidigt har så kallade alternativmedier från högern beskrivit dem som islamister. Grovt förenklade bild som inte ger någon förklaring om vad det är för organisation som är verksam i Sverige och som tydligen även har band till statsrådet Mehmet Kaplan.

Aktuellt Fokus har kikat närmare på Grå Vargarna och deras mest uppmärksammade aktiviteter de senaste åren.

Ideologisk fascism och islamism

Grå Vargarna eller Bozkurtlar som de heter på turkiska är sprungna ur den turkfascistiska rörelsen och uppstod kring det högerradikala partiet MHP i Turkiet. Rörelsen beskrivs som partiets väpnade gren och finns över hela Turkiet och i stora delar av Europa.

Grå Vargarna är öppet rasistiska och för en tydlig fascistisk politik. Exempelvis drömmer organisationen om en enda stor turkisk nation som sträcker sig från Balkan till Centralasien. De arbetar även aktivt för det de kallar för den ”turkiska rasen” och har anammat ideologiskt tankegods från bland annat italiensk fascism, tysk nationalsocialism och panislamistiska strömningar som slog igenom i Mellanöstern under 1950-1960 talet.

Organisationen är starka motståndare till sekularisering och anser att islam är en del av den turkiska identiteten. En identitet som är starkt förknippad med den ideologiska visionen om ett stort turkiskt rike där turkar av blod och språk ska enas. Vilket innebär att de bland annat ser jämlikhet och minoriteter som ett hot mot den turkiska identiteten.

Historiska massakrer och kuppförsök

Redan från början har Grå Vargarna varit involverade i en rad terrorattentat och våldsamheter. Inte bara i Turkiet och i Kurdistan, utan även i Europa och andra delar av Asien.

På 1970-talet utförde organisationen flera massakrer där hundratals människor, framförallt kurder, armenier och politiska motståndare mördades.

1981 försökte Grå Vargarna mörda dåvarande påven John Paulus II. Påven sköts med flera skott men lyckades överleva. Några år senare försökte man sig på ytterligare ett attentatsförsök, men denna gången mot premiärministern Turgut Özal.

1995 planerade Grå Vargarna ta över Azerbajdzjan genom en väpnad kupp med hjälp av medlemmar som var verksamma inom den azerbajdzjanska armén. Planerna läckte ut före kuppen hann genomföras vilket innebar att det hela misslyckades. Vilket innebar att många människoliv blev skonade.

Upptrappat våld de senaste åren

I nutid försöker organisationens medlemmar och sympatisörer tona ned den fascistiskt motiverade terrorismen genom att påstå att det tillhörde det förgångna. Det är däremot en direkt lögn.

I oktober 2014 demonstrerade mängder med människor mot den konservativa islamistregeringens policy om att inte stödja den kurdiska befolkningen i gränsstaden Kobane i Syrien som höll på att bli slaktade av det salafistiska terrornätverket Islamska Staten. Grå Vargarna attackerade demonstranter runt om i Turkiet och flera personer dog i våldsamheterna.

Februari 2015. När en armenisk pianist skulle besöka en armenisk stad i Turkiet gick Grå Vargarna ut och manade sina följare att börja bedriva jakt på den armeniska minoriteten. Uppmaningarna resulterade i både våld och trakasserier mot människor ur minoritetsgruppen.

I juli samma år inledde organisationen en omfattande hetsjakt på kineser i Turkiet. Mängder med asiater attackerades i tron att de var kinesättlingar eller kinesiska medborgare. Även kinarestauranger attackerades. Runt om i landet satte Grå Vargarna upp stora banderoller med texten: ”Vi kräver kinesiskt blod”.

I augusti meddelade Thailändska myndigheter att Grå Vargarna var huvudmisstänkta för att ha utfört ett terrorattentat i Thailands huvudstad Bankok. 20 människor dog och mer än 120 personer skadades.

I september attackerade organisationens medlemmar 128 partikontor tillhörande det vänsteroppositionella partiet HDP. Under attackerna skapade Grå Vargarna även en rad uppmärksammade kravaller runt omkring i Turkiet, bland annat i turistorterna. Kurdiska butiksägare attackerades och även fria medieredaktioner blev våldsamt utsatta.

Samma månad exploderade en kurdisk föreningslokal i Stockholm. Före explosionen hade Grå Vargarna haft en demonstration i centrala Stockholm där organisationens medlemmar och sympatisörer försökte attackera protesterande svenskkurder och antifascister.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se