Kontakta oss

INRIKES

Mehmet Kaplan jämförde terroristerna som försökte mörda påven med Bert Karlsson

Publicerat

den

mehmet_kaplan (1)

INRIKES| Aktuellt Fokus var först i landet som publicerade uppgifterna om att bostadsminister Mehmet Kaplan hade umgåtts med terrorkopplade fascister. Men nu har även kapitalmedierna vaknat. När Expressen hör av sig till statsrådet jämför hans pressekreterare den terrorkopplade organisationen med Bert Karlsson.

Sveriges bostadsminister vill inte reda ut sina relationer med Grå Vargarna när medierna tar upp den anmärkningsvärda nyheten. När Expressen hör av sig till statsrådet låter han meddela att han anser uppmärksamheten kring hans middag med de terrorkopplade fascisterna är låg journalistik.

Förutom att gå till angrepp mot medierna gör Mehmet Kaplan även sitt yttersta för att normalisera den grovt rasistiska och våldsamma rörelsen. Genom sin pressekreterare jämförs Grå Vargarna med flyktingprofitören Bert Karlsson.

– Det finns massor av tillställningar, du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det, sade pressekreteraren Hakim Belarbi till Expressen samtidigt som han satt tillsammans med Mehmet Kaplan på ett tåg från Malmö. Det miljöpartistiska statsrådet har inte heller velat ta avstånd den fascistiska våldsorganisationen.

En terrorkopplad fasciströrelse

Grå Vargarna är sprungna ur det högerradikala partiet MHP i Turkiet. Rörelsen beskrivs som partiets väpnade gren och finns över hela Turkiet och i stora delar av Europa. Grå Vargarna är öppet rasistiska och för en tydlig fascistisk politik. Exempelvis drömmer organisationen om en enda stor turkisk nation som sträcker sig från Balkan till Centralasien.

Grå Vargarna har även distribuerat Adolf Hitlers Mein Kampf och den antisemitiska pamfletten, ”Sion vises protokoll” till sina sympatisörer i Turkiet och i Europa.

I Europa har våldsamheterna kring Grå Vargarna avlöpt varandra sedan åratal. Så sent som förra året var Grå Vargarna involverade i kravaller i Sverige. Organisationens sympatisörer misstänks även för mordförsök i Sverige tidigare i år.

Försökte mörda påven

Att jämföra Bert Karlsson med Grå Vargarna och därefter försöka normalisera organisationen genom att förminska dem är högst anmärkningsvärt. Framförallt om man är ett svenskt statsråd.

Bara i Sverige är Grå Vargarna misstänkta för inblandning i bombdåd och mordförsök på politiska motståndare. Rent historiskt har organisationen extremt mycket blod och terror på sina händer.

Mest kända är Grå Vargarna för att ha utfört ett attentatsförsök mot påven John Paul II. Mordförsöket skedde den 13 maj 1981 i Rom och utfördes av terroristen Mehmet Ali Ağca från Turkiet. Två år tidigare hade Ali Ağca mördat vänsterjournalisten Abdi İpekçi. Påven skottskadades med totalt fyra skott men överlevde mirakulöst nog.

Hatsajten Avpixlats chefredaktör har precis som Mehmet Kaplan försökt förminska den fascistiska organisationen, bland annat genom att kalla Grå Vargarna som ”rätt beskedliga”.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se