Kontakta oss

INRIKES

Polisfacket varnar för massflykt

Publicerat

den

polis_peter_isotalo_wikimedia_commons
INRIKES| Antalet yngre poliser som säger upp sig ökar kraftigt. Polisfacket varnar för massflykt. Antalet poliser räcker inte till säger rikspolischefen. Polisen prioterar att jaga människor på flykt istället för att klarar upp vardagsbrott.

Antalet poliser yngre än 40 som säger upp sig ökar kraftigt. Enbart under årets första tre månader har nästan lika många sagt upp sig som under hela 2013. Polisförbundet befarar en kommande massflykt. Missnöjet med den pågående omorganisationen och lönen är en stor orsak.

Det krävs flera tusen fler poliser de kommande åren för att klara myndighetens arbetsuppgifter, enligt rikspolischef Dan Eliasson. Den senaste tiden har polisen prioterat att stå vid gränsen och jaga människor på flykt istället för att priotera att lösa vardagsbrott eller gripa personerna som ligger bakom de flertalet mordbränder mot asylboenden. Självklart inte antalet poliser räcker till med en sådan felpriotering.

Samtidigt har man svårt att fylla platserna på polisutbildningen och allt fler poliser särskilt de yngre som väljer att sluta.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se