Kontakta oss

NOTISER

Kraftig rökutveckling utanför Facebooks huvudkontor i London när aktivister protesterade för yttrandefrihet

Publicerat

den

kurderlondonLONDON| Tidigare idag samlades aktivister för att protestera utanför Facebooks huvudkontor i London. Samtidigt som Kurdistans röda, gula och gröna färger steg upp mot skyn höll aktivister upp banderoller som kritiserade Facebooks Erdogantrogna censur av kurdiska Facebookkonton.

Aktivisterna som hade tagit sig till Facebooks huvudkontor vecklade ut en medhavd banderoll med texten ”Stoppa Facebooks censurering av kurder”. Därefter tände de stora rökutvecklare med kraftig rökutveckling i Kurdistans färger. Syftet med rökutvecklarna var att skapa så mycket rök som möjligt för att förstöra utsikten för de ansvariga på företaget.

Idag har Vi kommit till Facebooks huvudkvarter i London för att ta bort er kontorsutsikt på samma sätt som ni har inskränkt den kurdiska befolkningens rätt till yttrandefrihet, rättvisa och mänskliga rättigheter, skriver aktivisterna i ett uttalande.

Påtryckningar från Turkiet

De senaste åren har Facebook bedrivit intensiv censurering av kurdiska sidor och grupper på Facebook. Bakom censuren ligger kraftiga påtryckningar från den turkiska regimen som utsätter det kurdiska folket för en omfattande ockupation, tvångsassimilering och etnisk förföljelse.

Censuren har hittills inneburit att kurdiska intressegrupper har avlägsnats helt från Facebook, bland annat har flera svenskkurdiska sidor och grupper censurerats bort från företaget. Förutom intressegrupper har även kurdiska nyhetsbyråer, tidningar och företag blivit bortplockade.

Censuren har även visat sig vara farlig då många kurder har använt sig av Facebook för att varna för angrepp från beväpnade miliser i Syrien och i Irak. När regimen lyckas stänga ned människors kommunikationskanaler innebär det att chansen för att kunna sätta sig i säkerhet eller göra motstånd i tid minskar betydligt. Något som är livsfarligt i regionen. Facebook har även bedrivit systematisk censur av bilder och stödgrupper för frihetskämparna YPG och PKK som är kända för sina framgångsrika insatser mot Islamska Staten och andra förtryckande rörelser i regionen.

Facebook anklagas för hyckleri

I ett uttalande från aktivistgruppen som kallar sig för ’Stop War on Kurds’ (Stoppa kriget mot kurderna) beskriver de Facebook som ett hycklare då företaget bakom Facebook säger sig värna yttrandefriheten samtidigt som de bedriver systematisk censur av kurder.

Facebook hjälper den turkiska statens kriminalisering av det kurdiska folket som tvingas möta dagliga rasistiska övergrepp, fängelse och militärunderstödd demolering av byar och städer.

Samtidigt som  kurdiska parlamentsledamöter riskerar fängelse för rättsvidriga åtalspunkter, får vanliga kurder sina Facebookkonton censurerade på material som den turkiska staten finner olämpligt.

Detta har skett mot kurdiska politiska partier, kurdiska nyhetsbyråer, kurdiska lokaltidningar och både prokurdiska och kurdiska aktivister och oorganiserade. Inte bara i Turkiet utan över hela världen.

Vi vill se ett stopp nu. Detta kränker alla tolkningar av mänskliga rättigheter och yttrandefriheten och exponerar Facebooks hyckleri när företaget bakom säger sig värna yttrandefriheten för alla på Internet.

Stoppa censuren av kurder och tillåt yttrandefrihet!

Se bilder från aktionen nedan.

kurdlondon1
kurdlondon2

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se