Kontakta oss

ARBETSLIV

Politikerna vill höja sina löner – slopar hundratals sommarjobb

Publicerat

den


MARKNADSEKONOMIN| Nu slår politikerklassens nedskärningspolitik till mot barn och unga i Västerås. Det står klart efter att politikerna röstat ja till att slopa 300 sommarjobb. Samtidigt visar det sig att kommunen har skapat nya miljonintäkter och att ledande politiker vill höja sina arvoden.

De kommunala sommarjobben finns främst inom vård och omsorg eller till exempel parkförvaltningen. I fjol erbjöd kommunen 1 000 arbetstillfällen för ungdomar men i år ska siffran skäras ned till 700. Nedskärningarna kommer framförallt slå hårt mot låglönefamiljer i förorter och bruksorter.

Nedskärningspolitiken beror på de sparkrav som kommunstyrelsen beslutade om i juni förra året. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden drabbades enormt hårt av den systemtrogna linjen och nu får alltså barnen och ungdomarna betala för politikernas brist på omfördelningar av resurser.

I november kunde tidningen VLT berätta att de styrande politikerna i S-MP-C-KD ville höja arvodena för politikerna ute i nämnderna med 1 739 kronor i månaden. En lönehöjning som många ur arbetarklassen endast kan drömma om. Utöver det visar det sig att politikerna även har chockhöjt de kommunala tomtpriserna med 65 procent för de som ville friköpa sin tomträtt från kommunen.

Chockhöjningen kommer skapa välmående oaser för de välbärgade samtidigt som vanliga arbetare får blicka utanför stan om de ska ha råd att satsa på ett framtida hem. Chockhöjningarna gjordes på grund av ideologiska marknadstrogna skäl och har resulterat i extra miljoninkomster till kommunkassan. Prisskillnaden har gått från 390 000 kronor till 715 000 kronor per tomt. Trots höjningarna och nya miljoninkomster kommer politikerna slopa sommarjobben för 300 barn i år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se