Kontakta oss

UTRIKES

Pompeo: USA måste bekämpa Hizbollah i Venezuela

Publicerat

den

UTRIKES I USA fortsätter krigspropagandan mot Venezuela. I en intervju med Fox säger Donald Trumps statssekreterare att USA är skyldiga att bekämpa islamister från Libanon i Venezuela. I intervjun påstår han även att Kuba har invaderat landet.

– Kubanerna invaderade Venezuela. Kubanerna har kontrollerat säkerhetsapparaten, skyddar Maduro och har förstört livet för det venezuelanska folket under väldigt lång tid, säger USA:s statssekreterare Mike Pompeo.

Enligt Mike Pompeo försöker Iran påverka hela Sydamerika. Dessutom påstår han att libanesiska Hizbollah-gerillan skulle vara aktiva i Venezuela och att det är USA skyldighet att bekämpa Hizbollah i just Venezuela.

– Folk känner inte till att Hizbollah har aktiva celler, iranierna påverkar folket i Venezuela och i hela Sydamerika. Vi har en skyldighet att ta ner den risken för Amerika, säger Mike Pompeo.

Enligt flera bedömare är Pompeos uttalande så nära en krigsförklaring man kan komma utan att säga det rakt ut. Att Hizbollah skulle ha aktiva celler i Venezuela nu är osannolikt enligt många experter. Framförallt eftersom Hizbollah har deltagit i kriget mot extrema sunni-islamister i Syrien sedan flera år tillbaka. Men också på grund av ökade spänningar mellan Hizbollah och Israel vid gränsen i Libanon. Vad Hizbollah skulle ha att hämta i ett kristet land i Sydamerika är också en fråga som förbryllar många.

Se den minst sagt sjuka intervjun nedan.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se