Kontakta oss

KRÖNIKA

Bör Kuba invadera kapitalistiska Haiti?

Publicerat

den

KRÖNIKA Politiskt rankas Haiti som ett av de mest korrupta länderna i världen. 2004 backade USA upp en kupp i landet och sedan dess har landet skrivit under frihandelsavtal och blivit en liberal marknadsekonomi.

Efter den USA-ledda kuppen har ö-invånarna blivit världens fattigaste befolkning. Enligt FN är lever drygt 25 procent av haitierna i extrem fattigdom. Matbristen i landet har lett till att 1,3 miljoner människor lever i svält.

Valfusk efter valfusk har rapporterats de så kallade ”fria valen”. Så sent som 2016 utbröt det oroligheter efter att den sittande liberala regeringen anklagades för att ha riggat rösterna.

Kort sagt kan man säga att sittande regeringen inte klarar av att mätta sitt eget folk, begår valfusk och låter främmande makter sätta den politiska agendan. Med tanke hur Donald Trump, Macron, Theresa May, Wallström och Bolsanaro låter om Venezuela, som inte ens är hälften så illa som Haiti, så borde USA invadera Haiti. Men av någon anledning hör vi inte ett ljud om att avlägsna odemokratiska liberaler.

Då Haiti gränsar till Kuba vore det kanske bäst om kubansk militär invaderar landet istället. Då hade vi åtminstone fått se mindre svält och mer deltagardemokrati. Med tanke på retoriken emot Venezuela vore det i tiden dessutom.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se