Kontakta oss

INRIKES

Protester mot olaglig deportation av afghansk ungdom

Publicerat

den

STOCKHOLM Aktivister från bland annat Tillsammansrörelsen och Ensamkommandes förbund påbörjade lördagskvällen en demonstration utanför Migrationsverkets förvar i Märsta.

En afghan 18-åring ska under söndagen deporteras till Kabul. Enligt aktivisternas kontakter med den afghanska ambassadören är det som sker olagligt då Sverige inte har bett om resehandlingar.

– Det är rakt igenom ovärdigt ett land som Sverige det som sker. Dels att Sverige utvisar ungdomar till terrorns Afghanistan överhuvudtaget. Men sedan vet Migrationsverket och Gränspolisen mycket väl om att grabben inte kommer att släppas in om han väl landar i Kabul. Och släpps han in kommer han betraktas som papperslös, säger Förbundet Tillsammansskapets ordförande Alex Bengtsson som befinner sig utanför Migrationsverkets förvar i Märsta.

Bengtsson menar att den här typen av deportationer är en konsekvens av etablissemangets rädsla för de rika.

– Massutvisningarna av barn och ungdomar till terror och förtryck är inget annat än konsekvens av Socialdemokraterna och Miljöpartiets aktiva val att prioritera bidrag till de välbeställdas köksrenoveringar framför att stötta utsatta grupper som föräldralösa barn som flyttkrig och fattigpensionärer och ensamstående morsor, säger Bengtsson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se