Kontakta oss

INRIKES

Migrationsverket planerar utvisningar – innan nya lagen börjat gälla

Publicerat

den

SVENSKA STATEN Den första juli börjar den nya gymnaiselagen gälla som ska ge unga afghaner möjlighet till asyl. Men bara dagar innan lagen träder i kraft planerar Migrationsverket att utvisa flyktingar som annars hade fått chans att stanna.

Den första juli börjar den nya så kallade gymnasielagen gälla. Lagen innebär att unga ensamkommande asylsökande från Afghanistan får möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd samtidigt som de läser klart på skolan på gymnasienivå. Trots den nya lagen planerar Migrationsverket att utvisa flera flyktingar från flyktingfängelset i skånska Åstorp på tisdag. Av de flyktingar som ska utvisas skulle flera fått chans att stanna i Sverige enligt den nya lagen.

Hoppas på stordemonstration mot ”barbariet”

Aktuellt Fokus har talat med Eva-Märta Granqvist som är med och organiserar den demonstration som kommer hållas utanför flyktingfängelset. Eva-Märta skräder inte orden när hon talar om Migrationsverkets agerande.

– Det känns för jävligt. De här människorna har etablerat sig här i flera år, många av dem har ingen anknytning alls till Afghanistan. Vissa av dem har fötts på flykt eller varit små barn när deras föräldrar tvingades fly. Sverige är deras enda hemland. De pratar svenska, de spelar i svenska fotbollslag, de går i skola här, de har arbeten. Och nu kastats de ut fyra dagar innan de kan göra en ny ansökan.

Eva-Märta berättar att Migrationsverket de senaste tio dagarna samlat ihop flyktingar från hela landet för en stor deportation. Det kan röra sig om upp till fyrtio människor.

– Alla vet att det pågår ett krig i Afghanistan. Och det eskalerar hela tiden. Amnesty International säger att det inte finns något område i Afghanistan som är säkert. Ungdomarna det handlar om håller sig uppdaterade och menar att det bara är en tidsfråga innan talibanerna kontrollerar hela landet.

Eva-Märta hoppas på stor uppslutning vid flyktingfängelset på tisdag.

– Jag hoppas vi blir många i Åstorp som visar att vi inte tolererar det här barbariet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se