Kontakta oss

UTRIKES

Tårgas mot Pridefirande i Ankara

Publicerat

den

NATO Under fredagen möttes ett Pridefirande i Ankara av tårgas och polisvåld. Samtidigt vill Ann Linde se ett ökat samarbeta med Turkiet.

Under fredagen möttes Pridefirandet på Ankaras Tekniska Universitet av våld från turkiska polisen, rapporterar tidningen Duval. Pridefirandet hade tidigare förbjudits av den statligt tillsatta rektorn för Universitetet som utlovat att alla typer av ”säkerhetsåtgärder” skulle vidtas för att firandet skulle stoppas. Trots varningen samlades hundratals på universitetsområdet för att uttrycka sin solidaritet med landets förtryckta HBTQ-befolkning.

Pridefirandet angreps strax därpå av kravallutrustade poliser. Flera studenter har gripits enligt turkiska Amnesty som också uppger att polisen använde tårgas och övervåld mot HBTQ-personer.

Ann Linde vill stärka samarbetet med Turkiet

Samtidigt som Pridefirandet möttes av tårgas i Ankara så höll utrikesminister Ann Linde (S) sin utrikespolitiska deklaration för riksdagen under fredagen.

– Vår ambition är att i konstruktiv anda komma framåt i de frågor Turkiet har rest, sa Linde inför riksdagen. Sverige kommer solidariskt att bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets.

I förtäckta ordalag öppnade Linde upp för att återuppta de stoppade vapenleveranserna till Turkiet och en ”skärpt terrorlagstiftning” som enligt Linde ska börja gälla från och med den första juli. Syftet med en sådan lagstiftningen är troligtvis att begränsa handlingsutrymmet för kurdiska organisationer i Sverige som exempelvis Folkets Försvarsenheter (YPG) som besegrade Islamiska Statens terrorkalifat i Syrien.

Kritiken mot Lindes lät inte vänta på sig. Svenska Rojavakommittéerna skrev på Twitter ”Erdogan beställer terroristlagstiftning och Sverige levererar”.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson var en av dem som kritiserade Lindes förhandlingar med Turkiet.

– Vad är Sverige berett att förhandla bort i konstruktiv anda? Vapenexport? Utvisa kurder som sökt skydd här?, sa han i talarstolen.

Läs också: flera Socialdemokrater gripna i Turkiet

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se