Kontakta oss

UTRIKES

Protesterna växer – Netanyahu förbjuder folksamlingar

Publicerat

den

Foto: World Economic Forum / Valeriano Di Domenico

ISRAEL Netanyahus högerregering förbjuder folksamlingar av rädsla för nya massprotester. Samtidigt fortsätter brottsutredningarna mot den högerradikala premiärministern.

Under de senaste månaderna har massprotester brutit ut i Israel mot premiärminister Benjamin Netanyahu och hans radikala högerregering. Protesterna har varit ett uttryck för missnöje med korruption, hantering av pandemin och den ekonomiska ojämlikheten i landet.

Protesterna började i juli 2022, då tusentals människor samlades på Rabin-torget i Tel Aviv för att kräva Netanyahus avgång. Protesterna spred sig sedan till andra städer runt om i landet, och den ursprungliga protesten blev startskottet för en våg av demonstrationer som fortsatte i flera veckor.

Tusentals människor demonstrerar mot Netanyahuregeringens juridiska reformer.

Demonstranterna har också kritiserat Netanyahus hantering av pandemin och hävdar att regeringen har misslyckats med att skydda befolkningen från sjukdomen. Protesterna har också riktats mot de ekonomiska effekterna av pandemin, som har drabbat många israeler hårt.

Försöker tysta kritikerna

Netanyahus regering har svarat på protesterna genom att förbjuda stora folkmassor på vissa platser, men det har inte hindrat demonstrationerna från att fortsätta. Protestledare från både höger och vänster har även anklagat regeringen för att försöka tysta kritiker genom att arresteringar och rättsliga åtgärder.

En av de mest framträdande protestledarna är advokaten Gonen Ben Itzhak, som har varit kritisk mot Benjamin Netanyahus sedan lång tid. Han säger att protesterna är ett uttryck för missnöje med en regering som inte lyssnar på folket.

”Det här handlar inte bara om Netanyahu, det handlar om en regering som har glömt bort att den är ansvarig gentemot folket”, sa Ben Itzhak i en intervju. ”Vi måste visa vår röst och säga till regeringen att vi är trötta på korruption och att vi vill ha en regering som arbetar för folket.”.

Protesterna växer

Protesterna har fortsatt att växa i styrka och omfattning under de senaste månaderna, och det är oklart hur länge de kommer att fortsätta. Men de har redan skapat en stor politisk turbulens i Israel och satt press på Netanyahus regering att ta itu med de problem som människor kämpar med i landet.

Riskerar fängelse

Just nu pågår det flera brottsutredningar mot Benjamin Netanyahu. Han misstänks bland annat för korruption, mutbrott och bedrägeri.

En av utredningarna rör misstankar om att han tagit emot dyra gåvor från företagsledare i utbyte mot politiska tjänster. En annan utredning handlar om påståenden om att han har försökt påverka mediaägare för att få positiv rapportering om honom själv.

Netanyahu förnekar alla anklagelser och hävdar att utredningarna är en del av hemlig vänsterkonspiration. Trots det fortsätter utredningarna och det är ännu oklart om Netanyahu kommer att åtalas eller ej då han och hans regering försöker reformera Israels juridiska system för att gynna den 73-åriga premiärministern.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se