Kontakta oss

INRIKES

Putinhyllande Södermalmsbo organiserade nätattack mot Anders Ygeman

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin / Kreml

INRIKES    SVT säger sig ha avslöjat att Anders Ygeman inte blev utsatt för en rysk nätattack. Men vad SVT inte nämner är att nätattacken organiserades av en person som återkommande hyllar Vladimir Putin.

Detta har hänt

Uppmaningen i Facebookgruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” var tydlig: gå in och kommentera Anders Ygemans Facebookinlägg. Uppmaningen skickades ut med instruktioner till nästan 15 000 personer. Resultatet: Det tog hus i helvete på S-toppens Facebooksida. Anders Ygeman fick ta emot tusentals arga kommentarer. En dryg månad efter drevet anklagade han ryska regimen för att ligga bakom nätdrevet. Enligt Ygeman skulle ryssarnas syfte vara att destabilisera den svenska 5G-debatten. Detta var ett narrativ som etablerad media hakade på.

SVT:s granskning

Igår kunde SVT avslöja att Anders Ygeman inte alls varit föremål för någon rysk påverkansoperation. Den som låg bakom nätstormen mot Ygeman var istället 64-åriga Katarina Hollbrink från Södermalm. ”Personen som ligger bakom Ygemans Facebook-tråd heter Katarina Hollbrink. Hon bor på Södermalm i Stockholm och beskriver sig som en vanlig svensk mormor som är orolig för strålning. Hon blev förvånad över ministerns utspel.”, skriver SVT.

Uppgiften kommer efter att SVT:s statsjournalister granskat över 2000 kommentarer på Facebook. I artikeln beskriver SVT Katarina Hollbrink som ”förvånad” över att Anders Ygeman beskyllde rysstroll för drevet som hon personligen drog igång.

– Det kändes löjeväckande, det var enormt många som gick in och kommenterade. På uppmaning av oss, säger Katarina Hollbrink till SVT.

Hyllar Vladimir Putin

När Aktuellt Fokus granskar SVT:s uppgifter visar det sig att Katarina Hollbrink mycket riktigt bor på Södermalm i Stockholm. Av allt att döma är hon inte ryss och nätdrevet mot Anders Ygeman var med största sannolikhet inte ett beställningsjobb från Kreml. Men det finns en sak som SVT inte berättar för allmänheten: nämligen att Katarina Hollbrink har en historik av att hylla den ryska regimen och Vladimir Putin på sociala medier.

Aktuellt Fokus har inte gått igenom 2000 Facebookinlägg. Det har vi tyvärr inte tid och resurser till i dagsläget. Men vi har gjort något som SVT också borde ha gjort: granskat Katarina Hollbrink. Av ren lathet valde vi den enkla vägen genom att granska Katarina Hollbrinks Facebookflöde med hjälp av sökordet ”Putin”. Här nedan är ett axplock av vad vi hittade.

Egor Putilov och Russia Insider

När vi ändå var inne och kikade på Hollbrinks Facebookprofil passade vi på att gå igenom vilka sidor hon ger tummen upp till. Bland sidorna återfinns bland annat: nynazistiska Det Fria Sverige, som driver den Putinvänliga publikationen Svegot, den SD-kopplade webbtidningen Samhällsnytt – där jobbar den ryska desinformatören Egor Putilov. Samt Putintrogna kanalen ”Russia Insider”.

För att inte vara ett rysstroll hyser den 64-åriga södermalmsbon ytterst märkliga känslor för den ryska regimen och den nationalkonservativa högerpolitikern Vladimir Putin. Man får väl anta att Putinregimen inte hyser samma känslor tillbaka då Katarina Hollbrink kallas foliehatt och utnyttjas som propaganda av ryska staten.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se