Kontakta oss

INRIKES

Rapporten: Legala vapenhandeln förser kriminella med vapen

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES En ny polisrapport om skottlossningar i Stockholm visar att automatkarbiner har blivit mindre förekommande jämfört med tidigare. Istället blir det vanligare med konverterade start- och tårgasvapen och vapen från den legala handeln.

Ökningen av konverterade vapen beror främst på att vapensmeder har blivit skickligare på konvertera vapnen bättre med större kaliber.

– Konverterade start- och tårgasvapen står för en tredjedel av vapenbeslagen och minst en femtedel av skjutningarna. Vi ser också en ökning i kaliberdiameter i de konverterade start- och tårgasvapnen, vilket betyder att de får allt högre eldkraft och att de används även i mord, säger Joakim Sturup, kriminolog och forskare vid polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

De som drabbas hårdast av skjutvapenvåldet är de som bor i vad som klassas som utsatta områden. Där är det sex gånger vanligare att en person eller någon i dess närhet blivit utsatt. Rapporten slår också fast att minst fem utomstående personer årligen blir skadade eller dödade till följd av skottlossningar. Enbart en femtedel av alla skottlossningar klaras upp och leder till en fällande dom.

En rapport från Nationella operativa avdelningen, NOA om de krypterade encrochattarna visar att skjutningarna har lite att göra med den pågående droghandeln även om individerna bakom skjutningarna befinner sig i den miljön. Motiven bakom skjutningarna handlar snarare om personliga konflikter, hämndspiraler och att visa upp ett våldskapital för att undvika att själv bli angripen.

Smugglade vapen fortfarande vanligast
Rapporten har gått igenom 166 skjutningar och 269 vapenbeslag i de kriminella miljöerna i Region Stockholm. De flesta vapen som används är traditionella märken som är insmugglade från tidigare konfliktdrabbade områden som före detta Jugoslavien och till viss del från länder som Kina, Ryssland och före detta Tjeckoslovakien. Polisen bedömer att 40% av de beslagtagna vapnen tillhör denna kategorin.

Den näst vanligaste kategorin och snabbast växande är konverterade start- och tårgasvapen. Polisen bedömer att uppemot 35% av de beslagtagna vapnen tillhör denna kategorin. En stor del av de konverterade vapnen är licenspliktiga även som okonverterade i Sverige men de kan köpas lagligt i andra länder. Vanligtvis köps dessa vapen in i Turkiet eller Slovakien för att sedan konverteras i Sverige. Kategorin inkluderar också deaktiverade vapen som reaktiverats.

En annan växande kategori som omfattar mellan 15-20% av vapenbeslagen är vapen som kommer från den legala vapenhandeln. Vapnen har importerats lagligt till svenska vapenbutiker och sedan sålts vidare till den organiserade brottsligheten vanligtvis genom en mellanhand med vapenlicens.

Den minsta kategorin består av hemmagjorda vapen som kan ske bland annat genom 3d-skrivare. Polisen beräknar att 5% att de beslagtagna vapnen är hemmagjorda.

Totalt beräknar polisen att den organiserade brottsligheten i Stockholm har tillgång till 1300 skjutvapen.

Vapensmeder beväpnar gängen
Både bland insmugglade vapen och konverterade vapen finns det vapensmeder som är involverade och ofta ostraffade vilket gör att de ofta klarar sig undan polisens uppmärksamhet. Till stor del är det också den legala vapenhandeln som förser gängen med skjutvapen. Vanligtvis krävs det att polisen beslagtar ett vapen från den organiserade brottsligheten för att lyckas spåra upp de vapenentusiaster som förser gängen med vapen. Vapensmederna är vanligtvis jägare, sportskyttar eller andra vapenentusiaster.

Ett känt fall var en hantverkare i Vellinge som tillsammans med sina kumpaner köpte obrukbara vapen i Slovakien som de senare gjorde brukbara och sålde vidare till gäng över hela Sverige. Hantverkaren kunde knytas till ett köp av 170 pistoler och hans kumpan spårades till ett köp av 50 k-pistar. Hantverkaren lyckades spåras genom ett fingeravtryck på ett beslagtaget vapen i en narkotikahärva.

För att bygga om kolsyrepistoler behövs ingen större kunskap utan all information finns tillgänglig på olika forum på nätet. Förra veckan åtalades en 20-åring som beställt kolsyrepistoler utomlands. Han hade sedan byggt om dom och sålt vidare till kriminella. Han var tidigare ostraffad men polisen kom honom på spåren efter att tullen beslagtagit ett paket.

En av de största vapenhandlarna som försett de kriminella med skjutvapen är vapenhandlaren i Krylbo. Han har utan några problem köpt vapen legalt i svenska vapenaffärer för att sedan slipa bort vapnets serienummer och sälja de vidare till kriminella gäng. 7 skjutvapen kopplade till Krylbo-mannen har beslagtagits av polisen i olika brottsfall, inklusive ett dubbelmord. Under en tvåårsperiod ska han ha köpt och sålt vidare 317 vapen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se