Kontakta oss

NOTISER

Rasistisk mobbning i grundskolan ledde till sjukskrivning – Skolan svarade med att problematisera offret

Publicerat

den

mobbadflicka
RASISMEN I SKOLAN 
| Häromdagen så uppmärksammade Sveriges Televison en situation på Kärrtorps gymnasium i Stockholm, där en lärare som med största övertydlighet förklarade inför sin klass att han är rasist. Händelsen kommer nu att utredas av skolledningen. Men frågan är, hur utbredd är rasismen i den svenska skolan?

Den 4:de februari kunde Aktuellt Fokus avslöja om hur rektorn på Aspuddens skola i Stockholm uttryckte sig rasistiskt i ett internmail till personalen angående en planerad paviljong på skolan för nyanlända flyktingbarn.

Aktuellt Fokus har ännu en gång fått ta del av ett fall om rasism i en Stockholms skola, denna gång i en riskkapitalägd privatskola.

En resanderomsk flicka i en grundskola i centrala Stockholm fick i november erfara hur andra elever på ett utstuderat sätt lade mynt i pappersmuggar på hennes skolbänk samtidigt som de gick förbi och sa: ”tjena hej, tack så mycket” i syfte att härma tiggande EU-migranters brytning.

I samma skola har flera andra rasistiska incidenter inträffat utan åtgärder från skolledningen. Ej heller har möten med inblandade lärare inträffat. Istället problematiserades flickan kontinuerligt då hon opponerade sig mot den antiziganistiska mobbningen.

Den antiziganistiska mobbningen har lett till att flickan har sjukskrivits för depression och inte längre närvarar vid undervisningen i skolan.

Aktuellt Fokus har talat med den drabbade flickans mamma. Pia som vi väljer att kalla henne vill vara anonym för sin dotters skull. Aktuellt Fokus har gått igenom ärendet mellan Pia och skolan och det framgår tydligt att skolan inte har förstått allvaret med den rasistiska mobbningen. När Aktuellt Fokus reporter läser igenom intygen från Barn och Ungdomspsykiatrin framgår det bland annat att flickan har fått kraftiga ångestattacker som följd av behandlingen.

När Aktuellt Fokus talar med mamman är hon påtagligt uppriven. Hon beskriver det som har hänt som utstuderat och planlagt.

– De har ju uppenbarligen gjort sig en hel del besvär. Det är ju så himla utstuderat, det fattar ju vem som helst säger Pia till Aktuellt Fokus.

Hur upplevde du skolans hantering av ärendet?

– De förminskade det som hade hänt och sen menade de på att Anna överreagerade.

Hur reagerade hon då?

– Hon blev naturligtvis ledsen. Hon välte sin bänk och sprang därifrån och grät. Jag tror de flesta hade reagerat på samma sätt i den åldern.

Hur tycker du att skolan borde ha agerat istället?

– Skolan ska garantera att alla elever är säkra och trygga. Det ska inte få förekomma rasism och mobbning i skolan. Varje skola ska utgå från läroplanen och aktivt arbeta mot varje form av diskriminering och rasism.

Vad händer med din dotter nu?

– Hon är sjukskriven på grund av depression och får för tillfället studera på distans. Hon mår inte alls bra. Det där var droppen som fick bägaren att rinna över.

Resanderomer kräver förändringar inom skolan

Aktuellt Fokus har talat med föreningen RUNG som är en rikstäckande intresseförening för resanderomer. Enligt föreningen finns det problem med antiziganism i den svenska grundskolan, något som innebär att många unga inom den nationella minoriteten inte vågar vara öppna med sitt ursprung.

– Jag förstår de unga som inte vågar vara öppna, för dem är det en hemsk situation. Vad jag inte förstår är hur det här kan få fortsätta säger RUNG:s ordförande Linda Lundqvist.

Linda Lundqvist poängterar att skolan inte bara kan arbeta mot rasism mot romer genom sedvanlig antirasism. Rasismen mot romer sitter mycket djupare än så, något som lärarkåren måste få upp ögonen för.

– På många sätt särskiljer sig antiziganismen från andra former av rasism. Vi kan tydligt se hur rasismen kombineras med klassförtryck och klassförakt mot fattiga.

Kan du ge något exempel?

– De rasistiska stereotyperna grundar sig inte på maktbegär eller att vi skulle vara IQ-befriade, istället beskrivs vi som tjuvar, bedragare, lata och smutsiga. Klassföraktet och rasismen är två sidor av samma mynt.

Vad ska skolorna göra åt problemet?

– Det är rätt uppenbart att svenska skolor måste visa eleverna hur samhället ser ut på riktigt. Varför finns fattigdom? Vad har romer blivit utsatta för och hur har antiziganismen yttrat sig i Sverige? De flesta människor har ingen som helst kunskap om romer i Sverige. Trots det är vi en av de största nationella minoriteterna och vi resanderomer har bott här sedan 1500-talet. Att svenska skolelever kan mer om Amerikas ursprungsbefolkning än vad de kan om de nationella minoriteterna i Sverige är rätt talande för hur det ser ut idag.

Har du något råd till unga resanderomer som blir utsatta för antiziganism?

– Egentligen inte. Allting beror ju på vad det handlar om för situation. Det enda jag kan säga är att det inte lönar sig att gömma sin identitet. Kom ihåg att du har rätten på din sida och att det finns många sätt att slå tillbaka på, till exempel kan du ju alltid polisanmäla hets mot folkgrupp och diskriminering. När det gäller de äldre ungdomarna uppmanar jag dem till att börja organisera sig antifascistiskt.

Skolledningen vid den riskkapitalägda skolan har inte kunnat nås före publicering. Aktuellt Fokus har med hänsyn till flickan inte publicerat namnet på skolan.

rasismiskolan2

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se