Kontakta oss

INRIKES

Rattfull polis får behålla jobbet

Publicerat

den

INRIKES Polisen fick gripa en av sina kollegor för rattfylla. Trots rattfyllan får kollegan behålla jobbet.

I slutet av februari greps en rattfull person som senare visade sig vara polisanställd rapporterar Dagens juridik. Blodprovet visade att mannen hade över 1,8 promille alkohol i blodet. Under gripandet kastade mannen en sko på polisen och kämpade för att inte bli inlåst i en cell. I förhör erkänner mannen att det inte var första gången han kört rattfull. När polisen blev åtalad för grovt rattfylleri i mitten av maj erkände han gärningen.

Trots att mannen erkänt rattfyllan får han behålla sitt jobb. När polisanställda åtalas inhämtas ett yttrande från polisens ansvarsnämnd. Enligt yttrandet är ärendet preskriberat. Det aktuella brottet preskriberas efter två månader, enligt preskriptionsregeln i lagen om anställningsskydd. På grund av att preskriptionstiden runnit ut kan mannen inte bli av med sitt jobb om han fälls. Tingsrätten hade inte begärt ett yttrande förrän efter två månader passerat.

Huvudregeln som vanligtvis gäller är att polisanställda som fälls för grovt rattfylleri blir av med jobbet. Varför myndigheterna låtit preskriptionstiden rinna ut i detta fallet är oklart.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se