Kontakta oss

KRÖNIKA

Regeringen måste sparka Charlotte von Essen

Publicerat

den

Pressbild Säkerhetspolisen

KRÖNIKA   Under gårdagen gjorde Säpo-chefen Charlotte von Essen ett utspel där hon vill förbjuda människor att bära PKK:s partisymbol och på andra sätt visa vårt stöd för den kurdiska befrielsekampen.

Som vanligt när Säkerhetspolisen ger sig in i lagstiftningsfrågor var det nog inte speciellt välöverlagt. Det är åtminstone den välvilliga tolkningen man kan göra av idiotin. Den mer illvilliga men kanske mer sanningsenliga tolkningen är att det nu börjar bli dags att motivera sina anslag och att repression är vad ”hemliga polisen” lever av. Precis som när försvarsmakten vill få höjda anslag och börjar se en u-båt i varje vattenpöl ser Säkerhetspolisen en terrorist i varje buske. Att det sedan rör sig om att någon, som i S.O.S. Sällskapsresan, ror en vedspis från en ö till en annan eller om välanpassade ungdomar som inte kan stödja den turkiska regimens terror mot kurderna är en annan sak.

Charlotte von Essens förslag är inte bara oroande, det är pinsamt också. Vad man i praktiken säger är att en symbol som för många, kurder och andra, är förknippad med frihetskamp mot den turkiska statens förtryck, ska vara kriminell i Sverige. Att bära symbolen, vifta med en flagga eller bära en tröja.

Det är oklart hur väl förankrat detta utspel är med den socialdemokratiska regeringen. En förhoppning är såklart att regeringen ger Säpo-chefen en rejäl uppläxning eller allra helst sparkar henne. Att ha en så klenbegåvad person på ett sådant ämbete är nämligen farligt. Men risken att förslag som detta kommer upp vid ett eventuellt regeringsskifte är såklart överhängande. En regering med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna (kanske) och Kristdemokraterna skulle knappast lägga några fingrar emellan, särskilt inte om de där jobbiga kurderna stod mellan dem och ett svenskt medlemskap i Nato.

Man ska aldrig underskatta kraften i symboler. PKK:s stjärna, hammaren och skäran, Che Guevara, anarkisternas A, välj själv. Symboler skapar identifikation och grupptillhörighet. Jag förstår att detta är något Säpo inte är speciellt förtjusta i. Organiserade människor är jobbigare att handskas med än enskilda individer.

Demonstration i centrala Stockholm 23 juli 2022

För att förstå sprängkraften i att förbjuda en kurdisk symbol måste man också förstå det kurdiska folkets historia. Likt föesvenskningspolitiken mot Sápmi eller tornedalingar har man förbjudits att tala sitt språk och utöva sin kultur. Men till skillnad från försvenskningen har förföljelserna intensifierats under Erdogan-regimens terror. Så sent som i onsdags mördades 8 kurder, kvinnor och barn, i ett turkiskt flyganfall. I ett sådant läge vore det inte logiskt att inte sätta sitt hopp till en befrielserörelse.

Nu finns det bara ett svar på Charlotte von Essens provokation. Det år dags att trycka PKK-tröjor, pins, klistermärken, fanor. Vännerna i Rojavakommittéerna har redan börjat. Och för att citera den projektion de gjorde på Stockholms stadshus för några månader sedan: ”Leta inte i bergen, vi finns överallt.” Inte ens Charlotte von Essen kan tro att det går att spärra in en hel solidaritetsrörelse, för det behöver hon Erdogan-stora resurser. Men det är väl troligen vad allt det här handlar om. Att det vore hennes önskedröm.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se