Kontakta oss

INRIKES

Misstänkt spion jobbade på Sveriges hemligaste underrättelsetjänst

Publicerat

den

INRIKES Den man som sitter häktad för brott mot rikets säkerhet arbetade på ett av de hemligaste säkerhetsorganen i Sverige, Kontoret för särskild inhämtning, KSI.

KSI är en del av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST som bland annat rekryterar agenter och skickar ut spioner. Uppgifter om KSIs chef, budget eller annan information är hemlighetsstämplad och inte tillgänglig för allmänheten. Organisationen har bytt namn flera gånger varav det mest kända var Informationsbyrån, IB.

Den häktade mannen som är i 40-års åldern greps i en polisinsats i september. Stockholms tingsrätt har lagt ett yppandeförbud som innebär att varken åklagare eller advokat får kommentera misstankarna för media.

Den misstänkta brottsligheten ska ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015. Under den perioden ska den misstänkte ha jobbat på KSI enligt Dagens Nyheter. Under gripandet ska mannen ha arbetat på en annan statlig myndighet. Mannen ska tidigare ha arbetat för både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, Säpo.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se