Kontakta oss

INRIKES

Regeringen tvingar Helsingfors Universitet till massuppsägningar

Publicerat

den

HU01FINLAND| Samtidigt som Helsingfors Universitet gör sig redo för att säga upp nästan tusen anställda är tystnaden kompakt från Sannfinnländarnas justitie- och arbetsminister, Jari Lindström. Med nedskärningspolitiken vill den nationalistiska högerregeringen fortsätta gynna den rika överklassen på arbetarklassens bekostnad.

Att högerns nedskärningspolitik är en del av den nya samhällsordningen är lätt att se runtomkring i Europa. Nu har den nya samhällsordningen börjat krypa sig allt närmare Sverige. I vårt grannland Finland har nedskärningspolitiken blivit en naturlig del av samhället sedan nationalister och andra högerpolitiker tog makten.

Förra året gav regeringen klartecken till nya enorma besparingskrav. För att landets ekonomiska samhällselit skulle kunna fortsätta gynnas ytterligare tog den nationalistiska högerregeringen beslut om att arbetarklassen skulle betala det yttersta priset. I september sade statsministern sig vara beredd att slopa semesterpengen för arbetare eller införandet av förlängd arbetstid för att gynna storföretag och kapitalister.

Vill gynna den ekonomiska samhällseliten
Den nationalistiska högerpolitiken har inte bara kommit att drabba arbetare och arbetslösa. På Helsingfors Universitet (HU) är stämningen dyster sedan regeringen har tvingat universitetet till enorma nedskärningar. 49 miljoner euro i år och 106 miljoner om året 2019–2020.

Enligt HU innebär regeringens politik att dryg tusen personer kommer att missta sina arbeten. Totalt rör det sig om 980 personer som kommer bli uppsagda från sina arbeten på HU. I ett första led ska 570 personer sägas upp före slutet på nästa år. Enligt universitet rör det sig om 75 lärare och forskare samt 495 personer ur den övriga personalen.

Den nationalistiska högerregeringens massuppsägningar på Helsingfors Universitet är de största och mest omfattande som har skett i finländsk universitetshistoria. Trots det har justitie- och arbetsminister Jari Lindström (SannF) inte visat något intresse för stödåtgärder eller sympati med de drabbade.

Detsamma gäller alla de arbetare som riskerar att få sänkta löner tack vare politikerklassens gynnande av den ekonomiska makteliten. Regeringen har bland annat avviserat att den nya samhällsordningen kommer innebära tvångslagar för arbetare. De nya tvångslagarna riskerar att innebära ett ekonomiskt tapp på uppemot 8000-10 000 kronor om året. Trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag kommer bli oavlönade lediga dagar som ska arbetas in genom förlängd arbetstid andra dagar eller som lördagsjobb. Alternativt ska arbetsköparen kunna dra bort ledigheten från lönen. Jari Lindström har tidigare erkänt att han är medveten om att systemet gynnar höginkomsttagare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons