Kontakta oss

NOTISER

Här ljuger Aftonbladet om deltagarsiffrorna i ”Folkets Demonstration”

Publicerat

den

aftonbladetfd2
STOCKHOLM| I gammelmedias rapportering kring ”Folkets Demonstration” i Stockholm visar det sig att Aftonbladet har ljugit och skrivit ned antalet deltagare i det högernationalistiska initiativet.

I Aftonbladets rapportering gör man gällande att de högerradikala demonstranterna endast bestod av ett hundratal personer. När Aktuellt Fokus granskar demonstrationen visar det sig att Aftonbladet har förminskat det borgerligt färgade initiativet med cirka tvåhundra personer.

aftonbladetfd1

Under demonstrationen hade Aktuellt Fokus nyhetsbevakning på platsen. Under tiden talade Aktuellt Fokus utsända såväl med motdemonstranter, demonstranter och poliser som bevakade händelseförloppet. I efterhand har redaktionen även granskat filmklipp och fotografier över ”Folkets Demonstration”-deltagarna. Den mest objektiva och sanningsenliga deltagarsiffran Aktuellt Fokus kan komma fram till är cirka 300 deltagare.

Aktuellt Fokus har talat med andra journalister som var på plats på Norrmalmstorg. En av dem är Loan Sundman, prisbelönt researcher från journalistkollektivet Researchgruppen. Loan Sundman bekräftar Aktuellt Fokus beräkning och säger att de högerradikala var något mindre än den antirasistiska ”Folkets Motdemonstration” som hölls fredligt på plats.

– Jag skulle säga nästan lika många på båda sidor, med en liten övervikt hos motdemon säger Loan Sundman till Aktuellt Fokus.

”Folkets Demonstration” är ett högerradikalt initiativ med tydliga kopplingar till Sverigedemokraterna och sajten Avpixlat. En stor del av demonstrationsdeltagarna utgjordes av människor som även Sverigedemokraterna klassar som fascister. Andra deltagare bestod av människor knutna till den nazistisk dominerade aktiviströrelsen kring rasideologiska radio Motgift. Även högerradikala och rasistiska fotbollshuliganer deltog i ”Folkets Demonstration”. I anslutning till ”Folkets Demonstration” överfölls fredliga motdemonstranter. Efter arrangemanget uppges flera ickevita ha blivit misshandlade av demonstrationsdeltagare från ytterhögern.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se