Kontakta oss

INRIKES

TV4 kallade fascister för ”asylkritiker”

Publicerat

den

tv4nyheterna
MEDIA| Tidigare idag kunde Aktuellt Fokus rapportera om hur Svenska Dagbladet kallade organiserade högerradikala våldsverkare för ”stökiga ungdomar”. Nu kan vi berätta om hur Tv4 valde att benämna det SD-kopplade initiativet, ”Folkets demonstration” som en ”asyl- och regeringskritisk” demonstration.

När TV4-nyheterna rapporterade om den högerradikala demonstrationen valde nyheterna att benämna den som ”asyl- och regeringskritisk”. Något som ledde till massiv kritik från tittarna då demonstrationen har en tydlig koppling till Sverigedemokraterna, hatsajten Avpixlat och organiserade fascister.

Under dagens demonstration deltog en rad ledande aktivister från fascistiska och högerradikala miljön. Bland dem människor som exempelvis Daniel Friberg, känd för sin ledande befattning i det krisande företaget Wiking Mineral. Friberg är även ledare för tankesmedjan Motpol. En tankesmedja som till och med tituleras som fascistisk av Sverigedemokraterna.

Utöver Daniel Friberg deltog även medlemmar ur den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom. Nordisk Ungdom har gjort sig kända för våldsamma medlemmar och företrädare. I och kring ”Folkets Demonstration” deltog även flera maskerade deltagare med kopplingar till nationalistiska högeraktivister och fotbollshuliganer från Djurgården och AIK. Enligt antirasister på plats syntes även medlemmar från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen till i och kring den högerradikala demonstrationen.

Förutom benämningarna regerings- och asylkritisk valde TV4 nyheterna att benämna det högerradikala initiativet som invandringskritiskt. På Facebook motiverade TV4-nyheterna sitt agerande med att de valde benämningarna eftersom arrangörerna beskriver sig själva och deras tidigare möten på det sättet.

tv4svar

Igår kunde Aktuellt Fokus avslöja att flera aktiva fascister och nazister planerade att delta i ”Folkets Demonstration”. Under dagen har flera våldsamheter inträffat kring demonstrationen. Bland annat försökte demonstrationsdeltagare attackera antirasister som höll fredliga protester i närheten. Flera av talarna och personerna bakom ”Folkets Demonstration” bedriver informella samarbeten med fascister.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se