Kontakta oss

NOTISER

Resenärer varnas för Arrivas ”skrotbussar”

Publicerat

den

Arriva
STOCKHOLM | Är du resenär i kollektivtrafiken i norra Stockholm? Då reser du med stor risk. Arriva som sköter den skattefinansierad kollektivtrafiken i norra Storstockholm sätter vinstjakt före säkerhet. Nu har pendlare fått nog.

Det finns inom SL tungbromsade äldre ”skrotbussar” där man måste ställa sig upp för att kunna pressa ner bromspedalen. Kollektivtrafik som utgår från bussgaraget i Råsta har problem med Mercedesbussarna.
Äldre anställda som arbetat stora delar av livet har stora problem att bromsa dessa skrotbussar. År av bromsande av tungbromsade bussar har gett arbetsskador och förslitningsskador i rygg och knän. Tidigare har Arriva i viss mån följt arbetsmiljölagen och undvikit att ge chaufförer med rygg och knäproblem dessa svårbromsade skrotbussar. Det gör man inte längre.

Chaufförer har varnats och hotas av Arriva när de vägrar att köra ”skrotbussarna” eftersom de ser svårigheter att säkerställa säkerheten med de tunga bromsarna. Men också att de ådrar sig smärta av sina tidigare arbetsskador i knä och rygg när de måste stå upp och bromsa.

En chaufför har varnats och hotas av Arriva när han vägrat att köra ”skrotbussarna” eftersom han ser svårigheter att säkerställa säkerheten med de tunga bromsarna.

En chaufför har varnats och hotas av Arriva när han vägrar att köra ”skrotbussarna” eftersom han och hans kollegor ser svårigheter att säkerställa säkerheten med de tunga bromsarna.

Knät låste sig vid bromsning av Arrivas skrotbuss
En chaufför som har dokumenterade problem med arbetsrelaterade knäproblem fick smärtsamt erfara att knät låste sig när han körde en av skrotbussarna när han skulle bromsa. Arbetsköparen Arriva krävde att chauffören skulle köra samma skrotbuss tolv gånger efter den inträffade incidenten. Föraren har satt resenärernas säkerhet först och vägrat köra skrotbussen, Mercedes. Han har istället erbjudit sig att köra andra bussar eller utföra annat arbete. Arriva har svarat med tre varningar och löneavdrag.

Föreningen Stockholms Förenade Pendlare uppmanar att du som resenär kontaktar Arriva och klagar på att företaget ställer vinst före säkerhet både för oss som resenär och för chaufförerna. Arriva driver sin verksamhet på skattemedel så vi bör som resenärer ställa höga krav på transportörer inom kollektivtrafiken. Stockholm Förenade Pendlare uppmanar dig att kontakta Arriva och SL och kräva omedelbar bättring. De uppmanar dig också att uppmana din lokala busschaufför att slå larm om brister finns i arbetsmiljön.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons