Kontakta oss

UTRIKES

Anställda på ambassaden lämnades kvar åt talibanerna

Publicerat

den

Utrikesminister Ann Linde - Foto: Wikicommons media

AFGHANISTAN    Lokalanställda på ambassaden och försvarsmaktens tidigare personal i Afghanistan har övergivits. Utrikesminister Ann Linde försvarar beslutet med att Sverige har följ sina evakueringsplaner.

Beskedet från utrikesminister Ann Linde gick inte att missta. Både utsända svenska medborgare och lokalanställda afghaner skulle också evakueras om Talibanerna tog över makten i Kabul.

– Det finns en plan för att evakuera personalen på svenska ambassaden i Kabul, sa utrikesminister Ann Linde för fyra dagar sedan.

I en intervju med Sveriges Radio bedyrade utrikesminister Ann Linde att att det internationella samfundet inte tänkte överge det afghanska folket. Nu ett knappt dygn efter att Kabul har fallit i händerna på talibanerna har de lokalanställda afghanerna övergivits och lämnats åt sitt eget öde. Det rapporterar Expressens Magda Gad på Twitter.

Tidigt under måndagen evakuerades de sista svenskarna från Afghanistan. Men kvar lämnades samtliga lokalanställda tolkar och försvarsmaktens medarbetare kvar. I mejl till Expressen vittnar flera anställda om att den svenska ambassaden har blockerat de lokalanställdas mejladresser och vägrar svara i telefonerna.

”Vi får inte veta vad som händer och de lämnade oss kvar på kontoret när vi arbetade. Vi har försökt att kontakta dem men de svarar inte på våra samtal och de har blockerat våra mejladresser”, står det i mejlet innan de fortsätter.
”Så snälla skriv om oss, våra liv är i fara och Sverige bör lämna sitt byråkratisystem och prioritera våra liv före sina lagar.”.

I en kommentar till Expressen säger Ann Linde att Sverige har följt en evakueringsplan.

– Vi har följ de evakueringsplaner som finns, säger Ann Linde.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
Redaktionen@aktuelltfokus.se