Kontakta oss

NOTISER

Sämre för undersköterskor och äldre när Alliansen och SD stoppar sextimmarsdagar i Göteborg

Publicerat

den

gbgstad
GÖTEBORG| Under gårdagen klubbade kommunstyrelsen i Göteborg igenom beslutet att upphöra med pilotprojektet med sex timmars arbetsdag inom äldrevården. Beslutet som kommer oväntat väntas drabba personal och äldre negativt.
Sextimmarsdagar i Göteborgs kommun ska upphöra med omedelbar verkan. Det beslutade Allianspartierna och Sverigedemokraterna under ett kommunstyrelsemöte igår. Vad beslutet innebär i praktiken är svårt att säga, klart är däremot att det kommer innebära stora förändringar på Svartedalens äldreboende där pilotprojektet med sex timmarsdagar har bedrivits i över ett år med gott resultat.

Till tidningen Kommunalarbetaren säger undersköterskan Jennie Antilla att det är tråkigt om politikerna väljer att lägga ned satsningen i förtid. När hon beskriver arbetstidsförkortningen för tidningen framhåller hon frihetsaspekten av det hela.

– Det har bara varit positivt för mig. Nu har jag orken att vara helt närvarande under hela arbetsdagen. Dessutom har jag fått mer frihet. De flesta av mina kollegor kan skriva under på att det varit en lyckad satsning, säger hon till Kommunalarbetaren.

Aktuellt Fokus har talat med undersköterskan Linda Johansson som arbetar med äldre i livets slutskede i Göteborg. Linda är kritisk till politikernas agerande och önskar sig att politikerna kunde försöka sätta sig in i personalens behov.  Enligt Linda är det många undersköterskor inom Göteborgs stad som skulle behöva sextimmarsdagar och just därför var det många som rosade pilotprojektet.

– Alliansens och SD:s beslut går ut över undersköterskorna vilket i sin tur går ut över de vi ska vårda. Vi har väldigt psykiskt påfrestande arbetsuppgifter, sextimmarsdagar hade verkligen kunnat göra en skillnad för många säger Linda till Aktuellt Fokus och tillägger att hon och hennes arbetskamrater har velat införa arbetsförkortningen på sin avdelning sedan de fick höra talas om pilotprojektet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se