Kontakta oss

NOTISER

Rojava förklarar sig självständigt från Syrien

Publicerat

den

KURDISTAN | Norra Syriens Federation har bildats. De tre enklaverna Kobani, Jazeera och Afrin har infört ett nytt federalt system självständigt från den syriska regimen.

De tre självstyrda enklaverna Kobani, Jazeera och Afrin ingår i regionen Rojava som betyder Västkurdistan. De tre regionerna har sedan ett antal år tillbaka varit delvis självbestämmande då den syriska regeringen inte kunnat styra regionen efter inbördeskriget brutit ut. I nuläget styrs regionen av PYD, det kurdiska demokratiska unionspartiet som med sina gerillatrupper YPG och YPJ drev ut Daesh/Islamska staten ur regionen. PYD har kopplingar till PKK som är terrorlistat av EU och USA.

rojava1
Utropandet av Federationen ses som en utvidgning av självstyret som redan är på plats. Efter utropet kommer regionen Rojava istället gå under namnet Norra Syriens Federation. Ett namn som ska representera alla minoriteter och etniska grupper i området. PYD är de som haft störst framgångar mot Daesh/Islamska staten. Med hjälp av amerikanska bombplan har PYD lyckats stoppa Daesh framfart samtidigt som rört sig närmare deras självutnämnda huvudstad Raqqa.

Kurderna får inte delta i fredsprocesser
Trots att de kurdiska trupperna kontrollerar ett stort område i mellanöstern har de inte fått medverka i fredsförhandlingarna som pågår i Genève. Ryssland krävde att kurderna skulle få medverka men Turkiet och Syrien vägrade.

Den turkiska staten har en lång historia av att förtrycka landets minoriteter. Förtrycket pågår fortfarande och flera kurdiska områden i Turkiet är ockuperade av turkisk militär. Samtidigt som kurderna utanför Turkiet börjar nå framgångar satsar den turkiska regimen allt för att förhindra att kurderna i Turkiet ska nå liknande framgångar.
Turkiet har tillsammans med Daesh en gemensam fiende i kurderna vilket lett till att Turkiet samarbetat med terrorsekten. Den turkiska staten har underlättat terrorsektens ekonomi genom att köpa deras olja och låta terrorister ansluta sig till sekten genom att låta dem fritt passera den turkiska gränsen.

Turkiet har tidigare bombat de självständiga enklaverna och satt in artilleri efter att PYD försvarat området från Daesh. Nu när de utropar självständighet har den turkiska staten meddelat att de inte accepterar utropet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons