Kontakta oss

INRIKES

SD-ledamot hoppar av efter ”dickpicks” i riksdagshuset

Publicerat

den

INRIKES   Sverigedemokraternas riksdagsman Jonas Andersson meddelar att han lämnar sina politiska uppdrag och inte längre upp till omval. Bakgrunden till beslutet är avslöjandet om att SD-ledamoten skicka oönskade dickpicks och onanifilmer till kvinnliga partikamrater.

Via Sverigedemokraternas pressavdelning uppger Jonas Andersson att det är av personliga skäl som han hoppar av riksdagsvalet bara veckor innan valdagen.

– Av personliga skäl har jag beslutat att inte ställa upp i valet. Jag har meddelat partiet och bett dem stryka min kandidatur till riksdagsvalet och kommunvalet, säger Jonas Andersson i en kommentar via SD:s pressavdelning.

Skickade onanifilmer från riksdagshuset

Bakgrunden till att Jonas Andersson så hastigt hoppar av är den omtalade dickpick-skandalen som avslöjades för ett par veckor sen.

Det var den 6 augusti som den SD-närstående tidningen Nyheter Idag avslöjade att en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna hade skickat oönskade snoppbilder och onanifilmer till flera kvinnliga partikamrater. I en video som har publicerats på sociala medier ser man hur SD-ledamoten är på väg att fram sitt könsorgan för att smeka sig själv. Videoklippet förefaller vara inspelad på ett riksdagskontor. Den som hade onanerat i riksdagshuset var ingen mindre än Sverigedemokraternas affischnamn i Västerbotten, Skellefteåbon Jonas Andersson.

SD-ledningen ville inte agera

Den 12 augusti a avslöjade Aftonbladet att Sverigedemokraternas partiledning haft kännedom om SD-ledamotens beteende i över 1,5 år men låtit bli att agera. Redan i januari 2021 larmades SD:s riksombudsman om ledamoten, och informerade därefter partiledningen. Aftonbladet pratade bland annat med riksombudsmannen Anders Olin.

Det var Anders Olin som först tipsades om ledamotens beteende mot kvinnor. Men eftersom Anders Olin bara är anställd för att hjälpa region- och kommunpolitiker och ledamoten sitter i riksdagen gav han informationen vidare till SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Åkesson ville inte reagera

När partiledaren Jimmie Åkesson till slut kommenterade fallet sade han inte ville lägga sig i det hela.

– Det finns såklart mycket att säga om sådana här saker. Det avgörande är om det här på något sätt kan anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det. Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i, sa Jimmie Åkesson.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se