Kontakta oss

INRIKES

SD-politiker och nationalister rasande på Fantomen: ”han stödjer vänsterextrema idéer”

Publicerat

den

HÖGERN Sverigedemokraternas gruppledare i Tierps kommun, Joakim Larsson, tar avstånd från seriefiguren Fantomen. På Twitter framgår det att anledningen är det senaste Fantomen-numret där den maskerade superhjälten räddar oskyldiga människor från att dödas av våldsamma nationalister.

SD-veteranen Joakim Larsson är politisk sekreterare och gruppledare för Sverigedemokraterna i Tierp. Genom åren har han gjort sig känd som en av de mest hårdföra och traditionalistiska SD-politikerna inom partiet, och nu är han alltså igång igen. Men den här gången är det alltså inte flyktingar eller fattiga som står i SD-politikerns skottriktning – istället är det serietidningen Fantomen. I det senaste numret av vandrande vålnaden räddas nämligen oskyldiga människor från att bli dödade av våldsamma nationalister som attackerar ett pride-tåg i Warszawa. Att Fantomen greppade en prideflagga och spöade skurkar blev visst för mycket för den sverigedemokratiske gruppledaren. På Twitter har Joakim Larsson låtit meddela att han gör slut med Fantomen. ”Dit du har gått kan jag inte följa dig.” skriver han bland annat.

Joakim Larsson är långt ifrån ensam över att bli kränkt över serietidningen. När vi undersöker Twitter står det klart att flera personer på högerkanten har reagerat kraftfullt, vissa har till och med gått så långt att de skriver att Fantomen sprider ”vänsterextrema idéer” och är besinningslös indoktrinering.

På Twitter anklagas Fantomen för att vara en så kallad ”SJW”, vilket är en förkortning för det nedsättande ”Social Justice Warrior”, och riktar sig mot människor som är för social rättvisa. Förkortningen används framförallt inom ytterhögern. Att anklaga en superhjälte för att vara social justice warrior är ungefär lika logiskt som att kalla en pizzabagare för pizzabagare.

Förutom ”SJW” antyder folk att Fantomen är kommunist. Bland annat genom att påstå att Fantomen lever gott på arbetarnas bekostnad – vilket i själva verket är grundfundamentet i det kapitalistiska systemet och inte i det kommunistiska. Det kommunistiska systemet utgår istället från kollektivt ägande av produktionsmedlen och bostäder samt demokratiserad ekonomi. Att Fantomen dessutom räddar oskyldiga människor från att dödas är tydligen detsamma som att spotta på normala människor och ett bevis för så kallad ”vänsterextremism”.

Kulturvänsterns korståg? ???

Någon är kränkt över en seriefigur.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se