Kontakta oss

EKONOMI

Så blåser inkassobolagen, Kronofogden och Skatteverket skuldsatta – kolla om du är utsatt

Publicerat

den

EKONOMI I Sverige har under många år gynnat de mer välbärgade samtidigt som man har hejat på en ohållbar lånekarusell. Ränteavdragen är bara ett av exemplen på detta, men samtidigt ett av de vidrigaste exemplen på hur samhället klämmer åt de mest utsatta.

Alla som under föregående år har betalat ränta på annat än skulder till staten har rätt att göra avdrag för det i deklarationen. För den som har banklån sker detta automatiskt, då bankerna genom att ligga under finansinspektionen automatiskt är tvingade att skicka in kontrolluppgifter på vilka räntor deras kunder betalat under året. När det kommer till Inkassobolag har man finurligt lagt dessa under datainspektionen, så för den som betalat skulder till inkasso eller haft utmätning från kronofogden lämnas inga såna uppgifter automatiskt, och de flesta missar att göra dessa avdrag.

Det här drabbar de svagaste som har problem med ekonomin. Alla räntor är avdragsgilla, men det är många som tror att man bara har rätt till avdrag när uppgifterna lämnas till Skatteverket och ränteavdraget sker automatiskt.

Jag vet av egen erfarenhet att man när man är skuldsatt inte heller orkar/bryr sig om att deklarera, men det finns en rad orsaker till att ta tag i det. Inte minst bör man veta att man har rätt att ändra sina deklarationer 5 år tillbaka i tiden, vilket för många innebär stora belopp.
Har du till exempel haft löneavdrag på 5000:- i månaden och räntan uppgått till hälften (inte alls ovanligt hos långtidsskuldsatta) har du med 30% i rätt till avdrag möjlighet att återfå, eller minska dina nuvarande skulder med så mycket som 45000 kronor. Pengar som är dina, men som staten roffar åt sig med hjälp av de giriga inkassobolagen och en kronofogdemyndighet som inte ens gör sig besväret, att förutom på en avskild plats på sin hemsida, informera om saken, det borde ju vara ett minimum att man för alla ansökningsavgifter i deklarationstider påminner de som betalat under året att man har rätt till avdrag.

Oavsett om det bara handlar om några kronor du betalat bör du göra det här, dels för att sätta press på de giriga inkassobolagen att börja bete sig som folk, dels för att sätta press på politikerna så att dom kan lagstifta så det här sker per automatik för framtida skuldslavar.

Hur gör du då?

1. Deklarera i tid i år. Skicka in/godkänn den förtryckta deklarationen med bankID för att slippa fler förseningsavgifter.

2. Om du haft utmätning/betalat till kronofogden, begär ut kontaktuppgifter till de som fått pengarna.

3. Då staten skiter i att du betalar för mycket skatt är det ditt jobb att ringa runt till inkassobolagen och begära ut en specifikation på vilka räntor du betalat under året. Om du glömmer nån är det inga problem, du kan alltid komplettera. Ta gärna hjälp av en vän eller kommunens konsumentrådgivare, om de vägrar hör av dig till Aktuellt Fokus.

4. Fyll i skatteverkets blankett ”begäran om omprövning”, skriv under och skicka in tillsammans med kopior på räntespecifikationerna.

5. Skriv ett brev till valfri riksdagsledamot om hur det här påverkat dig och hur lagen bör göras om.

6. Repetera för fem år tillbaka.

Med hopp om en skuldfri framtid, extra sommarpengar och/eller en lagändring så inte bara välbesuttna får rätt till sina avdragsbidrag och att inkassobolagen tvingas att bete sig som folk!

Johan Bergman – Demokratiaktivist och aktiv inom Förbundet Tillsammansskapet