Kontakta oss

INRIKES

SD-tidning rasar mot faktagranskning

Publicerat

den

INRIKES Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, smutskastar en nystartad nyhetssajt efter dess faktagranskning av historien kring ”tiggaren” i Uppsala. Samtidigt hänger Samhällsnytt felaktigt ut ett antal personer som ”initiativtagare” till nyhetssajten.

I onsdags avslöjade den nystartade nyhetssajten Konkret info att rasistiska nättidningar medvetet undanhåller fakta för att elda på rasistiska fördomar hos sina följare. I två artiklar visade Konkret hur Samhällsnytt och andra SD-medier felrapporterat nyheten om den så kallade ”tiggaren” i Uppsala, som greps med flera miljoner i kontanter. Genom att i text och bild insinuera att det rörde sig om en tiggande EU-medborgare – trots att mannen varken var tiggare eller utlänning – gav de fritt fram åt sina följare att i kommentarsfält hetsa mot ”feta zigenarkungar” och ”araber som åker och krigar för ISIS”.

Istället för att rätta sin artikel eller rensa i det hatiska kommentarsfältet försökte Samhällsnytt, som tidigare hette Avpixlat, istället smutskasta faktagranskarna. Under natten mot lördagen publicerade SD-tidningen ett frontalangrepp mot Konkret. De anklagade bland annat Konkrets nyheter för att vara ”fabricerade”, utan att kunna ge ett enda exempel på detta. Men framförallt presenterade de en virrig konspirationsteori, som gick ut på att Antifascistisk Aktion (AFA) låg bakom den nya sajten tillsammans med Dagens Nyheter (DN).

Spiken i den konspiratoriska soppan var en öppen workshop i samband med lanseringen av Konkret, där frilansjournalisten Kajsa Ekis Ekman höll ett föredrag och ett fåtal personer som under 1990-talet var aktiva i AFA anmält intresse för att delta. All denna information fanns tillgängligt på Konkrets Facebook-sida. Samhällsnytt drog snabbt den grundlösa slutsatsen att ”DN-skribent och AFA” låg bakom den nya sajten.

Samhällsnytt fortsatte att piska upp stämningen genom att illustrera artikeln med ett foto av en maskerad aktivist. I kommentarsfältet manade Samhällsnytts läsare till våld. Läsare kallade Konkret för ”förrädare” eller ”femtekolonnare”, jämförde Konkret med jihadister och menade att Mathias Wåg, som var aktiv i AFA på 90-talet, skulle fråntas sitt medborgaskap och ”dömas som förrädare”, ”trots att han troligen är etnisk svensk”.

Aktuellt Fokus har varit i kontakt med Konkret, som berättar att skribenterna är anonyma just för att undvika hatstormar, våld, hot och så kallade ”hembesök” från SD:s trollsvans. Men också för att undvika repressalier från arbetsgivare.

En person som arbetar ideellt med Konkret säger:

– Till skillnad från DN, Samhällsnytt och andra etablerade medier har vi inga pengar. Många av våra skribenter är unga, alla jobbar med projektet utan ersättning och många försörjer sig genom vikariat eller timanställningar. Att skriva om välfärdsprofitörerna och kopplingarna mellan SD, M och näringslivet är inget som chefen gillar. Det kan leda till att man inte har något jobb nästa dag.

Konkret har inga fasta skribenter. Vem som helst kan skriva i Konkret, så länge all fakta och alla påståenden kan beläggas. Bidrag som sänds in redigeras och uppgifter som inte kan beläggas tas bort. Konkret arbetar nämligen efter principen att all fakta och alla påståenden i en text ska länkas och kunna kontrolleras av vem som helst.

Aktuellt Fokus har tagit del av samma öppna Facebook-event som Samhällsnytt. Där framgår tydligt att Kajsa Ekis Ekman inte står ”bakom” Konkret, som Samhällsnytt påstår, utan att hon bjudits in för att hålla en workshop om skrivande.

– Till skillnad från Samhällsnytt har vi inte möjlighet att betala professionella journalister, förklarar en person som arbetar ideellt med Konkret. Vi bjöd därför in journalisten Kajsa Ekis Ekman för att hålla en workshop i skrivande. Ekman är känd för att skriva tydligt och för att gå sin egen väg. Det är också vad vi vill göra med Konkret.

Bakom Samhällsnytt står järnrörsmannen och riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD). Supbrodern och järnrörsmannen Erik Almqvist, numera invandrare i Ungern, skriver också för sajten. Det är i dagsläget oklart vem som står för finansieringen. Klart är i alla fall att SD har stora resurser tack vare rekordstora, anonyma bidrag. Bara M får mer pengar från hemliga givare.

 

Jonathan Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons